Vragen bij gebruik stabelizer in Stadsveld

Door André Boersma op 6 februari 2020

De stadsbeek Stadsveld vordert gestaag. Juist deze week kwam er uit Overijssel en van het Rijk een bijdrage van 1,2 miljoen euro voor aanpak van de wateroverlast in deze en in andere wijken.
De maatregel als een stadsbeek moet breed gedragen worden in de wijk. Er is dan ook veel over gecommuniceerd. Dat is gebeurd in een speciale en brede aanpak voor en door de wijk Stadsveld. Daarom was ik verbaasd dat er over het gebruik van stabelizer op de hoeken en andere delen van het trottoir aan de BW ter Kuilestraat bij bewoners onduidelijkheid bestaat. De trottoirs zijn daar niet betegeld, maar voorzien van een soort granulaat.
Het gebruik hiervan kwam voor hen als een onaangename verrassing. Bewoners vragen zich af of stilgestaan is bij het aanzicht en onderhoudsgemak van deze stukken trottoir en het gebruiksgemak ervan, m.n. voor ouderen en mensen die minder goed ter been zijn of gebruik maken van rollator, rolstoel of scootmobiel.
Dit was voor mij reden om dit onderwerp via de rondvraag aan te kaarten in de stadsdeelcommissie West op 21 januari. Ik heb gevraagd waarom gekozen is voor stabelizer, wat de meerwaarde ervan is, waarom niet (gedeeltelijk) is betegeld en waarom dit niet met de bewoners is overlegd.

Volgens de wethouder is voor het gebruik van stabelizer gekozen omdat dit weliswaar hard wordt, maar toch waterdoorlatend blijft wat goed is voor de daar nog te planten bomen. Bovendien liggen er geen stoeptegels die door de boomwortels opgedrukt worden. Dat scheelt in de toekomst onderhoud. Volgens deskundigen levert de stabelizer geen problemen op voor mensen die minder goed ter been zijn. Met de gehandicaptenraad is echter geen overleg geweest.
Volgens de wethouder is er wel overleg geweest met bewoners in een bijeenkomst bij de start van de werkzaamheden. Daarbij waren echter niet veel bewoners aanwezig. De huidige wijkraad, die nog vrij nieuw is, is hierover niet bijgepraat.

Ik ben niet erg tevreden met de antwoorden, maar vooralsnog zal de stabelizer blijven liggen. De wethouder heeft toegezegd dat als er veel klachten komen, hij zal kijken hoe die dan alsnog op te lossen. Ik zal deze zaak volgen en als nodig een vervolg geven aan mijn vragen. Dat zou eventueel kunnen via een klachtenonderzoek of enquête.

 

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma