Het hebben van een huis is voor velen vanzelfsprekend. Maar voor een grote groep in Enschede is dit toch nog een dagelijkse onzekerheid. Die onzekerheid tornt aan het hebben van bestaanszekerheid en perspectief in het leven. Daarom moeten wij er alles aan doen om iedereen een huis en een thuis te bieden.
Na het door ons aangevraagde debat in 2020 over de maatschappelijke opvang ben ik meermaals samen met GroenLinks in gesprek gegaan met ambtenaren, Humanitas onder Dak en wethouder Van Houdt over de dak- en thuislozenopvang in Enschede.
Laat ik vooropstellen dat we het in Enschede over het algemeen goed doen. Maar, wij hebben ook zorgen. Voor de Partij van de Arbeid geldt dat we ons zorgen maken over de stagnerende doorstroming van jongeren door het gebrek aan betaalbare huisvesting. Of de volwassenen met hoge schulden. Of de inwoners die met een beschermd wonen indicatie langer dan wenselijk in de maatschappelijke opvang verblijven, terwijl zij door moeten stromen naar passende, veilige en betaalbare huisvesting, een kamer, studio of anderzijds. Hierop moet actie ondernomen worden, want op deze manier blijven we een woonprobleem met zorggeld oplossen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.
Onlangs zijn de woordvoerders zorg en wonen van de verschillende politieke partijen in Enschede bijgepraat over het beter organiseren van de doorstroming van mensen vanuit de opvang. We hebben ook gesproken over de opvang van spoedzoekers. Landelijk wordt ingeschat dat bijna 10% van de woningzoekenden een zogenaamde spoedzoeker is. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die in een scheiding verkeren, arbeidsmigrant zijn, studenten, starters en mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang. Met enige regelmaat melden deze spoedzoekers zich bij de maatschappelijke opvang, omdat ze hun huis hebben verloren. Hiervoor is de maatschappelijke opvang niet bedoelt. Deze mensen hebben direct een nieuwe woning nodig, zonder zware zorg.
Een van de oplossingen waar aan gewerkt wordt, is het creëren van flexwoningen. Een betaalbare, zo is toegezegd, tussenvoorziening waar mensen tijdelijk terecht kunnen. Hierover is de gemeente met woningcorporaties in gesprek. Men heeft drie flexcomplexen op het oog. Wij houden dit nauwlettend in de gaten. Het is de vraag of we met het aanbod van drie flexcomplexen de vraag stillen en de problematiek hiermee ook is opgelost voor de middellange en lange termijn. Daarnaast hebben we vragen over de mate van huurbescherming, want die laat bij flexwonen nog wel eens te wensen over.
Over een andere oplossing naar voorbeeld van Amsterdam ‘de bankslapersregeling’ zijn we nog in gesprek. Voor meer informatie over de bankslapersregeling klik hier: ‘Beloon burger die dakloze in huis neemt’ – Binnenlands Bestuur
Tot slot: in de Coronanoodopvang, maar ook de Winter Nood Nachtopvang ziet Humanitas onder Dak een steeds terugkerende groep van ongeveer 30 daklozen. Dit is een groep waar we maar moeilijk grip op kunnen krijgen, omdat zij met zware problematiek te kampen hebben. Samen zijn we op zoek naar een alternatief voor deze mensen, zoals speciale doorstroom plekken bij Tactus en mogelijk meer Paradijsvogelwoningen. Zodat we ook hen een perspectief kunnen bieden. Wordt vervolg, maar een mooi resultaat tot nu toe.