Slechte chauffeurs voor tv niet zomaar de openbare weg op.

Door André Boersma op 8 februari 2019

Op 14 januari heb ik vragen gesteld aan het college van B&W. Deze week kreeg ik daar antwoorden op. Die antwoorden zijn op onderdelen wat te makkelijk.

Aanleiding voor mijn vragen was het tv programma “De slechtste chauffeur van Nederland”, dat uitgezonden wordt op RTL 5. In één van de afleveringen werd een route uitgestippeld in Enschede, vanuit de binnenstad richting het luchthaventerrein en naar het buitengebied. Onderweg waren verkeerssituaties in scène gezet die door de kandidaten overwonnen moesten worden. Sommige kandidaten hebben deze situaties onderschat of hebben zichzelf overschat, waardoor gevaarlijke verkeerssituaties zijn ontstaan voor andere weggebruikers.

Wij snappen dat voor televisieprogramma’s soms de randjes worden opgezocht, maar een aantal kandidaten ging echt over de schreef. In de uitzending is te zien dat een wandelaar in het buitengebied twee keer dekking moest zoeken met zijn hond, om niet aangereden te worden. De PvdA vraagt zich af of dit soort programma’s zo maar op de openbare weg opgenomen kan worden.

De vragen waren als volgt.

Vraag 1.
Was het college op de hoogte van de opnames van dit programma en de mogelijke gevaarzetting voor inwoners?
Antwoord college:
Al enkele jaren wordt dit programma opgenomen in Enschede en omgeving. Grootste deel van de opnames vinden plaats in een afgesloten deel van het voormalige vliegveld Twente. Dat er recent opnames waren, was niet bekend.

Vraag 2.
Hoe zijn de risico’s ingeschat als het college op de hoogte was van de opnames?
Antwoord college:
Deelnemers hebben een rijbewijs en mogen dus op de openbare weg een voertuig besturen. Daarvoor is verder geen vergunning vereist.

Vraag 3.
Zijn er bij de opnames op de openbare weg wetten en regels overschreden en is hier tegen opgetreden?
Antwoord college:
Aan de beelden is te zien dat er mogelijk verkeersovertredingen worden gemaakt. Handhaving en vervolging ligt in handen van politie en justitie.
De politie gaat in gesprek met de programmamakers om ze te wijzen op en te informeren over de eventuele consequenties bij het overtreden van wettelijk gestelde regels.

Vraag 4.
Was het college op de hoogte dat Veiligheidsregio Twente zijn medewerking heeft verleend aan dit programma?
Antwoord college:
Zowel Politie als Veiligheidsregio hebben geen medewerking verleend aan de opnames. De in de uitzending gebruikte brandweerwagen is niet in gebruik bij de Veiligheidsregio Twente.

Vraag 5.
Is de eventueel aangerichte schade (aan het straatmeubilair zoals een lichtmast en geparkeerde auto’s) door de makers vergoed?
Antwoord college:
Zo ver nu bekend zijn er geen schademeldingen binnen naar aanleiding van de opnames.

De antwoorden maken duidelijk dat niet altijd met de gemeente gecommuniceerd wordt over het maken van opnames voor een programma als dit. Met die opnames worden soms  (bewust) risico’s genomen op de openbare weg, waar argeloze andere weggebruikers mee in gevaar gebracht kunnen worden. Dat de kandidaten een rijbewijs hebben, is geen garantie dat er niets mis kan gaan. Enkele jaren geleden werd bij de opnames van ditzelfde programma een oldtimer geramd.

De antwoorden van het college zijn daarom wat makkelijk. Het moet programmamakers duidelijk zijn wat ze wel en niet mogen uitlokken. Opnames die in de openbare ruimte tot risico’s kunnen leiden, moeten dan ook vooraf gemeld worden, zodat er toezicht op kan zijn. Het college mag zich daarbij wel wat duidelijker opstellen.

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma