Door op 17 januari 2014

Veel steun voor openhouden Terphoes

De officiële vergadering van de stadsdeelcommissie West ging dinsdag 14 januari niet door omdat het enige agendapunt werd teruggetrokken. Wel stond de avond in het teken van ‘Opinie053 in de wijk’, waar wijkbewoners en organisaties in een informele setting onderwerpen kunnen bespreken.

In het eerste deel werden de bezuinigingen op het maatschappelijk- en welzijnswerk vanaf 2014 besproken. Wat betekenen die voor de dienstverlening in West, welke keuzes zijn of worden gemaakt door leidinggevenden van organisaties als Alifa, Power Royael en Stichting Maatschappelijke Dienstverlening, en welke consequenties hebben die voor de cliënten of mensen die er van gebruik maken. In het tweede deel mochten politici en werkers/professionals uit de wijk hun reactie daarop geven.

Alifa heeft ervoor gekozen om de bezuinigingen te realiseren door een aantal buurthuizen te sluiten vanwege de hoge beheers- en exploitatiekosten. De mogelijke sluiting van het Terphoes in Boswinkel stond daarom centraal tijdens de discussies. Activiteiten die al jaren door alleen vrijwilligers worden uitgevoerd, zoals de kookclub waar gekookt wordt voor o.a. ouderen van Livio, en Digitref, computerles voor o.a. ouderen en mensen met een verstandelijk handicap. Zij zouden bij een sluiting van het Terphoes ophouden te bestaan. Woordvoerders van beide activiteiten gaven duidelijk aan wat deze activiteiten voor de deelnemers betekenen en waarom die niet zomaar naar een ander gebouw of speeltuin verplaatst kunnen worden. Bijna iedereen vond dat gezocht moet worden naar een oplossing voor de problematiek rond het beheer en de exploitatie van het gebouw. De stadsdeelmanager heeft toegezegd hierin te zullen faciliteren.

Buurthuizen kosten ook geld als ze dicht zitten maar kunnen, als ze open zijn, flink bijdragen aan betrokkenheid, saamhorigheid en participatie van de bewoners in de wijk. Voordat mensen gezamenlijk de verantwoording nemen voor hun buurt, zullen zij eerst elkaar beter moeten leren kennen. Daar kan een buurthuis toegevoegde waarde in hebben. Aan het eind van de avond waren al diverse oplossingen aangedragen en acties uitgezet. De aanwezigen waren meest hoopvol gestemd over de kansen om het Terphoes toch open te houden.

Waar ben je naar op zoek?