Coalitieonderhandelingen: hoe gaat het eigenlijk?

17 mei 2018

Het is stil rond de coalitieonderhandelingen in Enschede. Vandaag (donderdag) meldde de NOS dat in een derde van alle gemeenten er nog geen nieuwe coalitie is. Hoe anders was dat vier jaar geleden, toen twee maanden na de verkiezingen op twaalf na alle gemeenten al klaar waren. Hoe zit dat eigenlijk in Enschede?

Afgelopen maandag werd de gemeenteraad in een openbare bijeenkomst bijgepraat over de voortgang door Niels van den Berg, lijsttrekker van Burgerbelangen Enschede. Of beter gezegd: over het gebrek aan voortgang. Afgelopen maandag hadden de partijen BBE, D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie welgeteld één keer met elkaar om tafel gezeten om echt te onderhandelen. In de sessies daarvoor was vooral informatie opgehaald. Maar niet gesproken over een akkoord.

Snelheid is ook kwaliteit

Onlangs presenteerde het College van B en W nieuwe informatie over de financiële stand van zaken in 2018. Daaruit blijkt dat als we niets te doen, we dit jaar een tekort hebben van zo’n 12 miljoen euro. We moeten dus dit jaar al maatregelen nemen om dat tekort te voorkomen. En aangezien we al veel bezuinigd hebben in de afgelopen jaren, kan je je voorstellen dat elke maatregel die bedacht wordt pijn zal doen. En hoe langer het duurt voordat er weer een College van B en W zit dat met volle kracht maatregelen kan nemen, hoe pijnlijker en heftigere maatregelen bedacht moeten worden.

Vanuit dat oogpunt is snelheid dus zeker een kwaliteitskenmerk voor het formatieproces. Hoe sneller, hoe beter. En ja, dat moet zorgvuldig, maar ook hebben we partijen er op aangesproken dat er wel wat vaart in mag komen. Van den Berg kwam maandag vooral met excuses waarom het niet sneller kan. Maar de stad zit niet te wachten op excuses, maar op partijen die van de onderhandelingen topprioriteit maken om er zo snel en goed mogelijk uit te komen.

Informatie delen

Ook hebben we de formerende partijen aangesproken op het gebrek aan delen van informatie. Zo vlak na de verkiezingen wordt er veel informatie verzameld, bij het ambtelijk apparaat maar ook bij allerlei organisaties in de stad. Die informatie kan de gehele gemeenteraad helpen de stad zo goed mogelijk te besturen. Het is dan ook belangrijk dat die informatie snel en goed met iedereen gedeeld wordt. En niet zoals nu, dat er helemaal niets naar buiten komt.

Komen ze er uit?

De vraag die we het meest gesteld krijgen deze dagen is: komen ze er uit? Gaat de formatie lukken? En eerlijk gezegd, dat weten wij ook niet. Met Jon Hermans en Miriam Luizink hebben ze twee prima formateurs, dus daar hoeft het niet aan te liggen. Maar ook weten we dat er best wel wat inhoudelijke verschillen zijn tussen partijen. De komende tijd kunnen we dus eigenlijk alleen maar afwachten, en hopen ook dat partijen wat opener handelen dan ze tot nu toe gedaan hebben.

Enschede Akkoord

Ondertussen wordt er door diverse partijen fanatiek gewerkt aan een Enschede Akkoord. Het is best een puzzel om de verschillende ideeën over wat het resultaat moet zijn samen te brengen. Hopelijk zijn daar op korte termijn ook vorderingen over te melden.

Waar ben je naar op zoek?