Terugblik Jan Schaeferprijs: Gülcan Ramaj-Sahin haalt volwassenen en kinderen naar buiten

26 maart 2018

door Titia van Hooijdonk

Op 17 februari 2018 kreeg Gülcan Ramaj-Sahin de Jan Schaeferprijs uitgereikt voor haar vele vrijwilligerswerk in de wijk Boswinkel. Ik sprak met haar over wat dit vrijwilligerswerk precies inhoudt en wat haar hierbij beweegt.

Verdiensten voor Jan Schaeferprijs

Op het moment verzorgt Gülcan vooral kinderactiviteiten onder de naam Kidsclub in een lokaal van de Europaschool. Dit doet zij iedere woensdagmiddag. “De bedoeling was dat de kinderen, als ze dat willen, direct na schooltijd hier kunnen komen om bijvoorbeeld te knutselen. Het is ook fijn voor de ouders dat hun kinderen op woensdagmiddag na school veilig zijn.” De kinderen nemen ook brood mee en gaan eerst samen lunchen en daarna gaan ze knutselen en spelen. “De kinderen gaan dus niet naar huis en dat is ook makkelijker voor de ouders, zij hoeven niet vrij te nemen van werk.” Eerder zat de Kidsclub in de speeltuin aan de Beneluxlaan, vorig jaar september is besloten het naar de huidige locatie te halen.

Kinderen knutselen, spelen spelletjes, maken dingen en besteden hun vrije tijd. “Wij doen verschillende dingen, het is niet alleen maar knippen en plakken. We gaan onder mijn begeleiding buiten spelen, er werken hier ook twee vrijwilligers.” Er wordt ook gekeken hoe een kind in bepaalde situaties reageert, zoals met gezondheid. “Als we een beperking bij het kind zien schakelen we de ouders in. Dit is er al vijf jaar en de buurt vindt het hartstikke leuk.” De eigenaar van de speeltuin aan de Beneluxlaan wilde geen Kidsclub meer draaien en toen hebben de vrijwilligers het overgenomen. Gülcan: “Dus ik moest een oplossing vinden dat de Kidsclub doorging, anders zou het jammer zijn. Ik kwam terecht bij de Europaschool, de bewoners kennen mij al.” De directeur van de school vond het een heel goed idee dat het gewoon in de school ging draaien.

Voor 2013 draaide de Kidsclub al via Alifa en Gülcan zocht vrijwilligerswerk en wilde iets met kinderen doen. Een andere medewerker had ontslag gekregen en er was niemand om de Kidsclub te draaien. Gülcan: “Ik voelde me heel verantwoordelijk, ik vond het heel leuk om met kinderen te gaan werken. We hebben besloten dat ik ermee verder ga en dat is nu mijn werk en verantwoordelijkheid en alles geworden.”

Ouderensportclub, zumba, Sinterklaas en Halloween

Gülcan heeft nog veel meer activiteiten georganiseerd: Met ouderen heeft zij een hardloopclubje georganiseerd. ”Dat was ook heel leuk, er waren acht dames die als tijdsbesteding wilden sporten. Ik bedacht dat als we dat buiten zouden doen het niks zou kosten.” De groep ging een tot anderhalf uur lopen op een eigen tempo. “Sommigen vonden dat we met elkaar spraken over sport en gezondheid. We hebben dat één jaar iedere zondag gedaan. Na afloop gingen we altijd koffiedrinken.” Naast het hardloopclubje heeft Gülcan vanaf 2014 twee jaar met hulp van een begeleider zumba georganiseerd. “Daarna heeft zij het overgenomen en ben ik gestopt, maar het was mijn project. Het is er nog steeds voor twee euro per les. Zo kan je goedkoop sporten onder professionele begeleiding.”

Gülcan heeft ook meerdere keren een Sinterklaasfeest georganiseerd en twee keer een Halloweentocht. “Dat was echt een succes met ouders en kinderen erbij.” Als de wijk schoongemaakt moest worden was Gülcan altijd betrokken met ouders. “In de zomer heb ik veel activiteiten georganiseerd, zoals de activiteit Gluren bij culturen.”

Gülcan heeft dus een hoop activiteiten georganiseerd, waarbij ze altijd eerst lette op eventuele risico’s en bezwaren. En voor de deelnemers mochten er niet al te hoge kosten in geld en tijd aan verbonden zijn. “Sport is ook een behoefte en de dames van het ouderenhardloopclubje hadden behoefte aan sport. Het is daarbij ook beter voor hun gezondheid om niet alleen maar thuis te zijn en om meer betrokken te worden in de omgeving. Vrije tijd voor jezelf besteden is belangrijk, hoe lang of kort ook. Het is meer durven.”

Zelf is Gülcan in Nederland geboren, haar ouders komen uit Turkije. Hierom durfde ze vrouwen uit andere landen beter te benaderen om uit huis te komen voor de sportclub: “Als je sport heb je minder stress. Het project heeft een jaar geduurd en het was zeer geslaagd. De sportclub was specifiek alleen voor vrouwen omdat sommige vrouwen dat prettiger vonden. Ik heb toch bereikt om die vrouwen naar buiten te trekken om aan activiteiten mee te doen.” Gülcan sport liever buiten dan binnen. “Het is gezonder, het kost geen geld en je hebt meer zuurstof.”

Het werk van Gülcan heeft volgens de jury van de Jan Schaeferprijs de leefbaarheid voor de wijk en de mensen doen toenemen.

Anderen die bijdroegen aan vrijwilligerswerk

Bij de Kidsclub heeft Gülcan hulp van twee andere vrijwilligers. “Op woensdagmiddag in de Europaschool helpen zij als begeleider. Als we klaar zijn helpen zij met opruimen en schoonmaken, dat gaat hartstikke goed. Wij hebben vroeger in de school ook stagiaires gehad, dat is ook mogelijk bij de Kidsclub. En je kan ook bij ons vrijwilligerswerk doen of een stage doen die aansluit bij je opleiding.” De vrijwilligers van de Kidsclub zijn wel bij activiteiten in andere wijken aanwezig.

Aanpak projecten

Gülcan heeft in haar eentje veel tijd besteed aan meerdere activiteiten. “Het lijkt heel makkelijk, een plan opstellen en alles regelen. Ik heb soms een heel goed inzicht in organiseren. Eerst kijk ik of het een goed plan is en wat mensen ervan zouden vinden. Daarna ga ik in gesprek om te luisteren naar wat mensen willen. Zo begin ik, maar dat kost veel tijd. Vervolgens ga ik wijkbudget aanvragen en mijn plan doorgeven aan de gemeente.” Pas als Gülcan toestemming heeft voor haar plannen, begint ze echt met het project.

Gülcan heeft de Kidsclub overgenomen. “Ik begon daar als vrijwilliger te werken met Alifa. Mijn collega daar heeft ontslag gekregen in 2013 en dan zou de Kidsclub gaan stoppen.” Dat liet Gülcan niet gebeuren. “Ik heb gewoon gezegd: ik ga door als vrijwilliger.” Toen is Gülcan vier jaar in de speeltuin samen met de twee vrijwilligers doorgegaan. “We hebben geen inkomsten, ik vraag alleen wijkbudget voor de Kidsclub.”

Winnen Jan Schaeferprijs vooral blijk van waardering

Toen Gülcan hoorde dat ze de Jan Schaeferprijs gewonnen had, voelde ze vooral waardering. “Er is mij uitgelegd dat de winnaar 500 euro zou krijgen, maar er waren veertien kandidaten. Dus ik ging er niet vanuit dat ik zou winnen, ik was heel naturel. Maar toen ik gewonnen had begreep ik dat ik gewaardeerd werd. De andere genomineerden waren ook mensen van goud die goede dingen gedaan hebben, het was al een goed gevoel dat ik genomineerd was. Na het winnen was ik wel trots op mezelf.” Gülcan weet nog niet wat ze gaat doen met het prijzengeld. “Ik heb meegekregen dat ik niet verplicht ben om het voor de activiteit in te zetten, maar het is nu nog te vroeg om daarover te beslissen.”

Plannen voor de toekomst

Gülcan wil in de toekomst voor zichzelf gaan werken als ondernemer. “Ik heb veel ervaring opgebouwd, ik geloof in mezelf dat ik in de toekomst mijn eigen geld ga verdienen.” Gülcan wil in de basis wel met kinderen werken. “Kinderen vind ik heel belangrijk, voor de toekomst ook wel, want ze hebben echt steun nodig. Ik vind dat het de laatste jaren erg snel gaat met de jeugd. Ze hebben steun nodig.” Gülcan vindt dat kinderen niet alleen maar achter internet moeten zitten en ook naar buiten moeten gaan. “Dat zit me wel een beetje dwars. Daarom bestaat de Kidsclub ook, hier gaan ze ook naar buiten of knutselen ze.”