Woonvisie 2019-2025 

Door André Boersma op 24 mei 2019

Een lijvig stuk met veel voor- maar zeker ook nadelen. Een woonvisie moet volgens ons een visie zijn voor een inclusieve stad, een goed thuis is de basis voor een goed bestaan. Met bijna 160.000 inwoners en 77.000 huishoudens zou de woonvisie volgens ons allereerst moeten gaan om die huidige inwoners, met hun positie, hun wensen en hun problemen. Nu gaat het vooral om de 20.000 inwoners die (nog) NIET in Enschede wonen.

Een groot deel van de visie gaat over studentenhuisvesting en de PvdA deelt de mening van de wethouder dat we zoveel mogelijk studenten moeten proberen te verleiden om in Enschede te blijven,  met hun ambities en inzet voor onze mooie stad. Dit doe je onder andere met goede huisvesting.

Maar dat moeten we niet alleen doen voor studenten. Uit recent Nibud onderzoek blijkt dat huishoudens inmiddels minimaal de helft van hun inkomen kwijt zijn aan vaste lasten en we weten dat 1 op de 5 onder het bestaansminimum leeft. Inwoners in een kwetsbare situatie (jongeren, ouderen, inwoners met een minimum inkomen en/of schulden) staan beschreven in een apart hoofdstuk, maar zonder concrete afspraken. Ook voor deze Enschedeers willen wij een woningmarkt die werkt. Daar hebben wij betaalbare (huur) woningen voor nodig, zonder dat er sprake is van de letterlijke botte bijl als sloop of vermindering van het aanbod. Wat doen we bijvoorbeeld met de inwoners die de maatschappelijke opvang verlaten? Circa 80 jongeren per jaar vangen wij in Enschede op, maar waar blijven die allemaal?

Zowel college als woningcoöperaties willen er vooral meer middenhuur voor terug bouwen (€720/850 pmd). En vrijwel alleen nog maar appartementen in en direct om de binnenstad toestaan. Hier denken wij anders over.

Ook gaat de woon visie te snel voorbij aan de wensen en behoeften van ouderen in deze stad, zij hebben geen enkele input kunnen leveren, daar waar dat wel erg noodzakelijk was. Bijvoorbeeld de wens en kansen als het gaat om het bouwen van hofjes. Het Rijk heeft hier geld voor liggen, de gemeente kan zo meedoen. Ook is naar ons idee de WMO raad onvoldonde betrokken bij het maken van deze woonvisie. Ze zijn ingelicht, maar niet op voorhand betrokken. Dat vinden wij een gemiste kans.

Kortom, we blijven scherp en zullen in de komende dagen met concrete verbetervoorstellen komen. Wij willen ervoor zorgen dat Enschede een woonvisie krijgt die het verdient, eentje die voor iedereen werkt. Want goed wonen is een mensenrecht.

Andre Boersma

Fractie

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma