Statuten FC Twente

Door Yara Hümmels op 6 maart 2019

Statuten zijn “bepalingen en grondregels die ten grondslag liggen aan een organisatie”, zoals het woordenboek dit mooi omschrijft. Gezien het grote bedrag aan gemeenschapsgeld dat in de club zit én het verleden van de club is het niet zo vreemd dat wij als gemeenteraad iets te zeggen willen hebben over deze bepalingen en grondregels. Om die reden spraken wij in de Stedelijke Commissie van 5 maart over de wens van FC Twente om de statuten te wijzigen, zodat de beoogd directeur/bestuurder Paul van der Kraan kan worden aangesteld en de Noabers één plek kunnen krijgen in de Raad van Commissarissen (RvC).

De timing van dit voorstel had mooier gekund: het is eigenlijk niet wenselijk dat wij nu over statuten gaan beslissen terwijl de onderhandelingen over de mogelijke herstructurering van de schuld nog moet beginnen. Maar begrijpelijk is het wel, want FC Twente moet én wil vooruit en dat wil de PvdA net zo. Een gezonde, volledige én diverse raad van commissarissen en daarbij een bekwaam bestuurder zijn nodig om de juiste beslissingen te nemen voor de club. Uiteraard met de beschikbare middelen, voor zowel de korte als de lange termijn.

De huidige statuten staan niet toe dat de beoogd directeur/bestuurder wordt aangesteld noch dat er één plek beschikbaar komt voor de Noabers in de RvC. Reden hiervoor zijn de strenge regels die gelden voor FC Twente, n.a.v. het onderzoek van de heer Knüppe dat een aantal jaren geleden werd uitgevoerd. Eén van de aanbevelingen uit dit onderzoek: “FC Twente moet naar een bestuursmodel met een professionele, sterke directie die het gezicht naar buiten vormt, onder toezicht van een RvC op voldoende afstand. Alle leden van de RvC moeten onafhankelijk zijn, in die zin dat zij geen vertegenwoordigers van participanten, sponsoren, de gemeente of van supportersverenigingen kunnen zijn.”

 

De PvdA blijft zich zorgen maken over de dagelijkse bedrijfsvoering en besluitvorming. Dit heeft te maken met het verleden. De statuten mogen niet alleen een papieren werkelijkheid zijn. Wij willen er zeker van zijn dat FC Twente een gezonde organisatie is en dat iedereen op de werkvloer dit ervaart. We zitten met vragen over het grote en snelle verloop van bestuurders en de diversiteit ervan. Hoe gaat FC Twente dit in de toekomst beter doen? Hoe waarborgt men dat er buiten de officiële bestuurders geen beslissingen worden genomen, zoals dat in het verleden wel is gedaan? Waar zit de transparantie en de controlerende stap als dit nodig is? Hoe zorgen we er voor dat de BV van de nieuwe directeur niet zomaar een ander aan kan stellen als directeur, etc.

Om die reden kijken we, hopelijk gezamenlijk met de gehele raad, naar moties en amendementen die onze zorgen verwoorden en extra voorwaarden stellen aan FC Twente. Alleen dan kunnen we akkoord gaan met de voorgestelde wijzigingen in de statuten. Zo komen de aanbevelingen uit het rapport Knüppe zoveel mogelijk tot hun recht tegenover de wens én noodzaak voor FC Twente om verder te gaan en vooruitgang te boeken.

In het afgelopen jaar is er door alle betrokkenen hard gewerkt om de club weer levensvatbaar te maken. Het gaat om hele diverse dingen, zoals: het mogelijk maken van inspraak van supporters, afspraken maken met schuldeisers en investeerders en, zoals nu het geval is, het op orde brengen van de interne organisatie. De PvdA weet heel goed wat FC Twente betekent voor de binding in onze stad en regio en dat maakt dat wij, onder voorwaarden, positief zijn over voorliggend voorstel van het college.

Yara Hümmels

Yara Hümmels

In mijn kindertijd deelden mijn broer en ik ons ‘thuis’ ook met andere kinderen. Iedereen was welkom: pleegkinderen, kinderen uit de buurt of klasgenootjes, het maakte niets uit. Altijd een plek aan tafel, of simpelweg de mogelijkheid om met de Donald Duck op de bank weg te dromen. Mijn ouders hebben mij vroeg bijgebracht dat

Meer over Yara Hümmels