Door op 11 oktober 2016

Solidariteit voor iedereen tijdens Coming Out Week Enschede

Vandaag is het Coming Out Day: op 11 oktober wordt jaarlijks wereldwijd aandacht gegeven aan het niet-hetero zijn. Ook Enschede zet zich als één van de Regenboogsteden in om acceptatie en gelijkheid van Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen, Transgenders, Queers, Interseksuelen en Aseksuelen (LHBTQIA’s) te vergroten.

Vanochtend hees de Wethouder de regenboogvlag, het internationale symbool voor de LHBTQIA-gemeenschap. Vanzelfsprekend is de PvdA aanwezig en laat draagt solidariteit uit. Tijdens de Canal in Pride Amsterdam, deze week in Enschede en ook de rest van het jaar d.m.v. het Roze Netwerk in de PvdA.

PvdA Heb lief wie je wilt

Sport verbroedert
Pierre de Coubertin zei ooit over zijn eerste Olympische Spelen: ”Meedoen is belangrijker dan winnen”. Helaas voelen zoveel mensen zich nog steeds te onveilig om uit de kast te komen binnen sportverenigingen. Waarom is het nog steeds nieuws als topsporters uit de kast gekomen? Helaas zijn er nog te weinig rolmodellen waar mensen door geïnspireerd kunnen worden en blijft een coming-out nieuwswaardig.

De John Blankenstein Stichting, vernoemd naar één van de weinige openlijk homoseksuele voetbalscheidsrechters, heeft diversiteit onder de aandacht gebracht bij directie en technische staf van FC Twente. Als internationaal uithangbord van topsport in Enschede moet FC Twente hierin een voorbeeldrol nemen. De PvdA vindt dat iedereen de vrijheid moet hebben zichzelf te kunnen zijn en straight allies zijn hierin heel belangrijk om de cultuurtrend te doorbreken.

Regenboogstad Enschede
Enschede heeft als Regenboogstad in 2014 de ambitie uitgesproken koploper te zijn op LHBT-beleid. Op 1 juli 2017 wordt de balans opgemaakt van de Regenboogsteden. Maar wat heeft het de LHBTQIA-community na 2 jaar opgeleverd? De coming-out week is een mooi initiatief van samenwerking tussen gemeente en andere organisaties. Hoe is de acceptatie onder senioren in verzorgingstehuizen vergroot, geweld en discriminatie verminderd en wordt er in Enschede binnen de sport een veilig “coming-out” klimaat gecreëerd? Studenten komen uit de kast tijdens hun studie en kruipen bij hun eerste werkgever weer in de kast, bang voor ongelijke behandeling. Is het aantal meldingen van geweld en bedreiging van homo’s afgenomen?

Regenboogstad Enschede moet meer ambitie uitspreken om koploper worden als LHBTQIA-vriendelijke werkgever. Iedereen moet zich op straat, op de sportclub en op het werk veilig kunnen voelen. Daar vindt de acceptatie plaats. Juist de gemeente heeft als taak generieke solidariteit te regelen, ook om sportverenigingen te helpen zich in te zetten voor minderheden.

Tot die tijd moet ik elk moment op straat afwegen of ik met mijn vriend hand in hand wil lopen. Je leven lang vraag je je af: is het veilig? Kan ik zijn wie ik ben? Kan ik in Enschede mijn affectie tonen of moet ik mij bedenken? Eén ding is zeker: bij de PvdA sta je nooit alleen!