Woningcorporatie Domijn wil eind 2019 woningen aan de Wicher Nijkampstraat en de Tuinbouwstraat slopen. Er komen woningen voor huur en verkoop in de vrije sector voor terug. Zo wil de corporatie bijdragen aan een buurt met meer variatie in huur- en koopwoningen. Zelf mag de woningcorporatie geen vrije sector woningen bouwen. Daarom bouwt en verkoopt een (nu nog onbekende) externe partij de nieuwe woningen.
Sloopplannen aanleiding tot schriftelijke vragen
De PvdA was verbaasd dat tientallen sociale huurwoningen worden gesloopt. Er worden geen sociale huurwoningen voor terug gebouwd, dus die worden in feite aan de toch al krappe markt onttrokken. Domijn geeft weliswaar aan “in de toekomst wel op andere plekken in Enschede” sociale huurwoningen terug te bouwen, maar laat in het midden waar en hoeveel.
Omdat de gemeente ook verantwoordelijk is voor een voldoende voorraad aan betaalbare woningen voor elke doelgroep, heeft de PvdA op 6 augustus schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld. Op 4 september werden die beantwoord.
Betaalbare huisvesting voor iedereen
Ten eerste wilden we weten of het college ook vindt dat er voor iedereen betaalbare huisvesting beschikbaar moet zijn. Dat is het college met ons eens. Het college verwijst daarbij naar hetgeen in de gemeentelijke Woonvisie is vastgelegd.
Overschot sociale huurwoningen
Ten tweede wilden wij weten of door de sloop van deze woningen de toch al krappe voorraad sociale huurwoningen in onze stad daalt, waardoor de wachttijd voor woningen nog verder op dreigt te lopen. Volgens het college is dit niet het geval. In de samenwerkingsafspraken met de woningcorporaties is bepaald dat elke woning die de corporaties slopen, vervangen kan worden. Dit gebeurt echter niet altijd in dezelfde wijk. Netto is het sloop-nieuwbouwprogramma van Domijn in evenwicht.
Bovendien is afgesproken dat iedereen binnen een jaar een woning moet kunnen vinden. Op dit moment vinden mensen bij Domijn gemiddeld na 6 maanden een woning, voor eengezinswoningen is dat gemiddeld 7 maanden. Hiermee blijft men binnen de gemaakte afspraken. Wenszoekers die bijvoorbeeld een woning in een bepaald gebied willen, kunnen een langere wachttijd ondervinden.
Op basis van onderzoek door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat er in Enschede door demografische ontwikkelingen kwantitatief gezien zelfs een overschot aan sociale huurwoningen is, dat de komende jaren oploopt tot zo’n 2.000 woningen. In heel Twente gaat het om 10.000 woningen.
Update Woonvisie
Tenslotte vroegen we het college of het in moet grijpen en zo ja, welke stappen het wil ondernemen.
Het college ziet daartoe op dit moment geen reden. Nog dit jaar gaat een update van de Woonvisie van start. De beschikbaarheid van kwalitatief goede woningen voor iedereen is daar een onderdeel van.
Politieke aandacht blijft nodig
De antwoorden van het college geven aan dat de sloop en nieuwbouw van sociale huurwoningen in evenwicht zijn. De PvdA zal bij de door het college aangekondigde update van de Woonvisie aandacht blijven geven aan de beschikbaarheid van voldoende betaalbare huisvesting voor iedereen.