Een tijdje geleden was ik bij CVV Sparta bij een bijeenkomst met amateursportverengingen uit de regio, samen met het register voor verengingsbestuurders (RVVB). De bijeenkomst was georganiseerd in het kader van de landelijke sporttour van RVVB samen met PvdA-kamerlid Mohammed Mohandis om te praten met de bestuurders van de amateursportverenigingen.
Op vrijdag 31 maart jl. kwamen de onderzoeksresultaten van dat landelijke onderzoek naar buiten op basis van de gesprekken met meer dan 250 bestuurders en ruim 800 ingevulde enquêtes: de helft van alle Nederlandse sportverenigingen zit in ernstige problemen of verwacht dat de komende vijf jaar te komen. Er zijn allerlei moeilijkheden: het is lastig om mensen te porren voor een vrijwilligersfunctie in het bestuur, de (energie)kosten stijgen sterk, er is oneerlijke concurrentie, de bureaucratie is steeds ingewikkelder en gemeenten bieden daarbij weinig ondersteuning. Daarom zijn er dringend maatregelen nodig (NOS)
Sportclubs, zoals voetbal-, volleybal- en handbalverenigingen zijn cruciaal in onze samenleving. Dit zijn de plekken waar je van jongs af aan leert dat bewegen leuk is. Waar talloze mensen elkaar elke week ontmoeten en samen sporten. De plek waar sociale bubbels doorbroken worden en eenzaamheid bestreden. En waar kinderen op het rechte pad gehouden worden. Wanneer we onze sportclubs verliezen, raken we niet alleen onze gezondheid en beweging kwijt, maar verdwijnt een belangrijk samenbindend element in onze samenleving.
Naar aanleiding van dit onderzoek en het gesprek dat ik bijwoonde heeft de PvdA Enschede een aantal schriftelijke politieke vragen aan het college gesteld:
· Herkent het college zich in de uitkomsten van het onderzoek dat het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) heeft gehouden onder de 800 bestuurders van sportclubs in Nederland, waaronder ook Enschedese sportclubs? Kunt u dat toelichten?
· Deelt het college de zorgen, zoals gesteld door de RVVB?
· Hoe bent u van plan aan de slag te gaan met de resultaten uit dit onderzoek, in onze stad?
· Bent u het met de PvdA eens dat wij vrijwillige bestuurders overvragen en ze te veel behandelen als bedrijven? Bent u van plan dit te veranderen?
· Hoe ondersteunt Sportaal deze sportclubs? Hebben zij tot doel sportclubs te ontzorgen? Hoe doen zij dat? Nemen zij zaken uit handen? Zo niet, waarom niet?
· Hoe is onze ambtelijke ondersteuning (dus niet Sportaal) richting de sportclubs? Ontzorgen wij de sportclubs? Waarom wel/niet?
· Erkent het college dat sportclubs het zwaar hebben, mede door de hoge energierekeningen? Wij horen dat ze hun reserves opmaken om acute gaten in de begroting te dichten. Hierdoor houdt men onvoldoende over om op termijn de noodzakelijke investeringen te kunnen doen. Het rijk heeft 300 miljoen toegezegd, hoe is de verdeling over Enschede van dit geld?
Wordt vervolgd.