Vergrijzing
Nederland vergrijst. Naar verwachting is in 2040 in Enschede ruim één op de vier bewoners 65 jaar of ouder. Dit heeft effect op allerlei terreinen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een toename van de zorgvraag van inwoners en een grotere behoefte aan drempelloze woningen.
Waardevol oud worden in Enschede routekaart 2024-2040
De routekaart (link naar het document hier) geeft ons inzicht in de huidige- en toekomstige opgaven binnen diverse beleidsterrein die ontstaan als gevolg van de vergrijzing. Deze routekaart geeft ook inzicht in de mogelijkheden om de komende jaren bij te sturen. De besluitvorming van de gemeenteraad op die afzonderlijke documenten bepaalt hoe Enschede zich voorbereidt op de vergrijzing.
De vergrijzing levert uitdagingen en kansen voor een veelheid van beleidsterreinen. Er is niet één antwoord op de vergrijzing. En keuzes die op het ene terrein gemaakt worden, hebben vaak impact op meerdere andere terreinen, dit in het geheel bekijken is belangrijk.
Tijdens veel bijeenkomsten, inloopsessies, Flexavonden en uiteindelijk de commissievergadering hebben we het thema vergrijzing besproken en zijn we samen in gesprek gegaan om de routekaart vorm te geven. In de raadsvergadering van afgelopen maandag is deze dan ook aangenomen.
Tijdens (bijna) al deze momenten ben ik aanwezig geweest en heb mogen bijdragen aan een goed plan voor de langere termijn. Wethouder Vedder en zijn team hebben een goed stuk neergelegd dat richting geeft. Langetermijnperspectieven geven duidelijkheid en zekerheid voor ons, externe partijen en onze inwoners, zonder flexibiliteit te verliezen.
Wat vinden we ervan?
We beseffen ons dat de routekaart nog verder ingevuld gaat worden met de, in de routekaart beschreven, stukken die nog moeten komen. En dat zijn er veel. Wij hebben ons gefocust op een paar onderdelen. De koppeling van toekomstige stukken met de routekaart, wonen, werken en de LHBTI+ gemeenschap. Hierbij hebben we het college ook herinnerd aan moties die wij hebben ingediend of mede hebben ingediend.
Vergrijzing vraagt om domein-overstijgend denken, waarbij we de link tussen de routekaart en de toekomstige stukken niet uit het oog moeten verliezen. Wij hebben het college dan ook opgeroepen om extra duidelijk aan te geven wat een komend voorstel betekent voor de opgave rondom vergrijzing.
Eerdere moties
Recent zijn er moties aangenomen binnen de thema’s Wonen en Werkgelegenheid, die helpend zijn bij de vraagstukken over vergrijzing.
Bij wonen is dit de motie “Samenwonen stimuleren” om zo onder andere eenzaamheid te bestrijden en de motie “Toegankelijk bouwen”, om extra aandacht te hebben voor toegankelijkheid voor iedereen.
Werkgelegenheid en het gebrek aan personeel op de korte en langere termijn is een terugkerend thema. In juli en december 2023 zijn er twee moties ingediend, die een bijdrage richting een oplossing zullen zijn, met de moties “Meer statushouders sneller aan het werk” en de motie “Ook asielzoekers sneller aan het werk”.
De routekaart kan al snel uitvoering krijgen door aan de slag te gaan met al deze moties. Wij verwachten dan ook van het college dat zij deze moties zo snel als mogelijk oppakt, ook vanuit dit domein.
De LHBTI+ gemeenschap
We hebben extra aandacht besteed aan een bepaalde groep, die niet zo vaak wordt benoemd en dat gaat om de LHBTI+ gemeenschap. Enschede is een regenbooggemeente en trekt veel LHBTI+’ers naar de stad. Een deel daarvan vestigt zich hier en zal in Enschede oud worden. Het is niet de bedoeling om de gemeenschap te generaliseren. Er zijn vanuit de praktijk wel een aantal zorgen en vragen die naar voren komen.
Binnen deze gemeenschap komt vergrijzing natuurlijk net zoveel voor als binnen de hele samenleving. Maar zij komen wel wat obstakels tegen in de praktijk. Een groot gedeelte van deze groep mensen hebben bijvoorbeeld, als ze op leeftijd zijn, geen ouders meer en waarschijnlijk ook geen kinderen.
Een mogelijkheid is dat iemand naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat en dan soms ook weer “in de kast” gaat, omdat ze daar niet geaccepteerd worden door andere bewoners. Om ervoor te zorgen dat ook LHBTI+’ers zich thuis en veilig in Enschede kunnen voelen binnen een zorg- en welzijnsinstelling, is de Roze Loper ontwikkeld. Tolerantie, respect, inclusie en openheid gelden daarbij als vaste waarden. Tot grote schrik kwamen wij erachter dat geen enkele instelling in onze gemeente een Roze Loper heeft, daar moeten we wat aan doen.
Motie
Hiervoor hadden we een mooie motie opgesteld, met als mede-indieners GroenLinks en Partij voor de Dieren. Steun hadden we vooraf gekregen van D66, VOLT en het CDA. Wethouder Vedder heeft toegezegd dat dit wordt meegenomen naar de bespreking van de inclusieve stad en emancipatie, waar bijvoorbeeld ook het VN-Verdrag Handicap wordt besproken. Na deze toezegging hebben we de motie niet in stemming laten brengen en komen hier op een later moment op terug.
Vragen?
Als er vragen zijn over deze routekaart of onze inzet, dan sta ik iedereen altijd graag te woord. Jullie weten me te vinden. Bijvoorbeeld aankomende zaterdag bij speeltuin Bruggert.