Door op 16 mei 2014

Rechts college voor Enschede…zonder vrouw

De verkiezingsuitslag wees in alles naar een centrum-linkse coalitie, maar toch krijgt Enschede de komende jaren een rechtse coalitie. Dat is het resultaat van het formatieproces van de afgelopen weken.

D66, Burgerbelangen Enschede, CDA, VVD en ChristenUnie brachten woensdag 14 mei hun coalitieakkoord naar buiten, met als titel ‘Duurzaam, samen, sterker’. Door o.a. het schrappen van het innovatiefonds, bedoeld om sociale en duurzame initiatieven van kleine bedrijven in de stad te ondersteunen, en een flinke hap uit de budgetten voor armoedebeleid werd in totaal zo’n 20 miljoen euro gevonden om ‘leuke nieuwe dingen’ van te doen. Maandag 19 mei staat het akkoord ter bespreking op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. We zullen onze visie geven op hoe we naar het akkoord kijken.

Maandag worden ook de nieuwe wethouders geïnstalleerd. De portefeuilles zijn verdeeld. Naast de reeds zittende wethouders Hans van Agteren (BBE), Jeroen Hatenboer (VVD) en Patrick Welman (CDA) worden nieuwelingen Eelco Eerenberg (D66) en Jurgen van Houdt (ChristenUnie) voorgedragen als kandidaat.

Opmerkelijk aan het kandidatenlijstje is het ontbreken van een vrouw. In een reactie geeft D66-voorman Jasper Kerkwijk aan het jammer te vinden dat er geen enkele vrouw in het college komt. Daarbij mag hij als formateur de hand in eigen boezem steken, D66 had immers de lead in de formatie en had daar actief op kunnen sturen. Een vrouw in het college is geen doel op zich, maar past wel bij een evenwichtige verdeling. Elf vrouwen in een raad van 39 leden is ook al niet bepaald een weelde!

De beoogde coalitiepartijen hebben de afgelopen week fel onderhandeld over het aantal wethouders. Tot onze tevredenheid vindt geen uitbreiding van het college plaats. Meerdere partijen, waaronder de PvdA, lieten maandag 12 mei in de gemeenteraad weten het in tijden van bezuiniging niet te gepast te vinden een zesde wethouder te installeren. Ook de Ondernemingsraad en het Georganiseerd Overleg van de gemeente vonden een extra wethouder, kostenpost zo’n 2,5 ton per jaar, niet uit te leggen met het oog op de grote krimp van het ambtelijk apparaat. Aan dat signaal is gelukkig gehoor gegeven.