Recht om uit te dagen!

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 15 november 2019

De Right to Challenge, het recht om de overheid uit te dagen, geeft inwoners de kans taken van de gemeente over te nemen als zij denken dat het slimmer, beter, goedkoper of anders kan. Het is een mogelijkheid voor inwoners om de creativiteit de vrije loop te laten en de stad nieuwe inzichten te verschaffen.

Wij zien de Right to Challenge (R2C) als een ultieme vorm van participatie die we vooral moeten koesteren en in stand moeten houden. In onze stad en dorpen heeft dit al tot mooie initiatieven geleid, zoals Beien, Buurthuis Dolphia en de Zweede.

De minister is voornemens de huidige inspraakverordening te verbreden naar een participatieverordening. Hiermee krijgt de R2C een wettelijke verankering en moeten we er wettelijk gezien ruimte voor maken en geld voor reserveren.

Helaas is het directe potje met geld voor de R2C er voor het jaar 2020 niet meer, zoals vastgesteld tijdens de behandeling van de gemeentebegroting op 11 november jongstleden. In een bijna unaniem gesteunde motie door de Raad hebben wij de wethouder gevraagd in voorbereiding op de wetswijziging R2C zichtbaar te verankeren in de organisatie (bijvoorbeeld door het opleiden van ambtenaren). Tevens hebben wij het college opgedragen voor 2021 op zoek te gaan naar budget voor R2C en hier voor de zomernota op terug te komen bij de Raad.

De wethouder gaf aan dat hij open blijft staan voor R2C initiatieven. Wanneer inwoners met betere/andere ideeën komen, kijken we naar wat mogelijk is binnen de bestaande budgetten. Het wordt alleen lastig om initiatieven over te nemen wanneer zaken al zijn aanbesteedt. Dit is een beperkende factor.

Wij zijn erg blij met de toezegging van de wethouder en de steun in de Raad voor onze motie!

 

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra