Gistreren werd in het tv-programma Kassa de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland bekend gemaakt. Complimenten voor Hardenberg, dat haar zaakjes van alle gemeenten het best voor elkaar heeft. Ergens onderaan het lijstje in het onderzoek, een initiatief van Ongehinderd, bungelt Enschede.
Behoefte aan informatie
Het is belangrijk inzichtelijk te hebben hoe we de uitslag van Enschede in het onderzoek kunnen duiden. Reden voor vragen aan het College van B&W, dat een beeld moet hebben van hoe het staat met de toegankelijkheid van onze gemeente voor onze inwoners.
- Heeft de gemeente Enschede kennis genomen van het onderzoek van Ongehinderd?
- Hoe oordeelt zij over de resultaten van de gemeente Enschede daarin?
- Welke verbeterpunten herkent het College van B&W in de resultaten?
- In 2016 is een initiatief gestart om de binnenstad van Enschede beter toegankelijk te maken voor mensen in een rolstoel. Tot welke resultaten heeft dit geleid?
De PvdA zou graag willen dat we in Enschede een actieplan waarin we vastleggen hoe we zorgen dat Enschede zich conformeert aan het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.
- Heeft het College van B&W een beeld in hoeverre we reeds aan dit verdrag voldoen?
- Welke punten vragen extra aandacht en welke barrières kunnen we efficiënt en effectief wegwerken?
Iedereen moet kunnen meedoen
Het mag duidelijk zijn dat iedereen in onze stad moet kunnen meedoen, ongeacht een handicap. Door bijvoorbeeld beperkt gehoor of zicht, moeilijk ter been zijn of een verstandelijke beperking is het voor een grote groep inwoners niet altijd mogelijk alles zelf te kunnen doen. Ze zijn aangewezen op hulp maar liever nog kijken we naar mogelijkheden dat zij zoveel mogelijk zelf alles kunnen doen.
Niet alle beperkingen kunnen we met z’n allen altijd volledig wegnemen, maar we kunnen in ieder geval zorgen dat in de belangrijkste behoefte en wensen kunnen voorzien. Dat betekent drempels wegnemen, zowel letterlijk als figuurlijk.