PvdA voor bouw moskee, maar tegen hoorbare oproep tot gebed
De vergadering van de stadsdeelcommissie Oost was dinsdag 9 februari geheel gewijd aan de plannen voor bouw van een Turks Cultureel Centrum, een moskee, op het voormalig DCW terrein aan de Kuipersdijk.
In 2013 heeft de gemeenteraad besloten dat er geen bezwaar was tegen de verkoop van deze grond voor dit plan. De nieuwe moskee wordt een samenvoeging van de twee moskeeën die nu nog op andere plekken in Enschede gevestigd zijn. Het plan houdt de gemoederen in de omliggende wijk al geruime tijd flink bezig.
In de commissievergadering waren maar liefst 21 insprekers. Zij gaven als omwonende, namens groepen omwonenden of namens bouwcommissie en bestuur van de moskee hun mening. Algemene teneur in de bijdragen was dat er geen bezwaar is tegen de komst van de moskee, mits het gebouw niet te groot en hoog wordt. Velen konden zich goed vinden in het in eerste instantie getoonde ontwerp.
De bezwaren richten zich vooral op de oproep tot gebed, niet alleen wat betreft mogelijke geluidsoverlast, maar vooral wat betreft de tekst die ten gehore wordt gebracht. Het is een tekst waarmee men niet in het openbaar geconfronteerd wil worden en die bij sommige mensen gevoelens van angst oproept. Verder werd gewezen op mogelijke parkeeroverlast en werden vragen gesteld over het type detailhandel dat in of bij het gebouw zal plaatsvinden.
Het bestuur van de moskee bracht nogmaals nadrukkelijk de wens naar voren tot het doen van een oproep tot gebed. Het is bereid de frequentie terug te brengen naar drie keer per week en op feestdagen, en het geluidsniveau zo aan te passen dat het alleen op het eigen terrein hoorbaar is.
Namens de PvdA heb ik ingebracht dat wij staan voor de vrijheid van meningsuiting en het vrij kunnen belijden van de eigen godsdienst. Wij staan wij voor solidariteit en verdraagzaamheid. Samen maken we de samenleving. Democratie houdt in dat de meerderheid rekening houdt met de minderheid, maar ook dat de minderheid rekening houdt met de meerderheid. Elke samenleving heeft zijn eigen geschiedenis en gebruiken. Dit is in onze multiculturele Enschedese samenleving niet anders.
We leven echter in de tijd van veel sociale ongenoegens en onzekerheid. Het gaat economisch nog steeds niet voor de wind, er staan nog altijd veel mensen aan de kant en we kampen met vraagstukken op gebied van zorg en inkomen. Dit heeft ook zijn weerslag in onze stad. Mensen voelen zich vaak, terecht of onterecht, niet gehoord en gezien. Daarnaast zij er angstgevoelens in de samenleving als het gaat om islam en moslims. Die worden gevoed door beelden op televisie van fundamentalisten en geweld. Hier kunnen we niet omheen. Het bepaalt helaas voor een deel het debat in onze stad en in het land.
Daarom gaat de discussie over de moskee niet alleen over principes. Die gaat ook over de huidige draagkracht van de Enschedese samenleving.
De bouw van een moskee volgens de eerder voorgestelde tekeningen lijkt ons geen probleem. Ten aanzien van de functies en de vorm zijn echter al meerdere wijzigingen geweest. We hebben daarom aan verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer gevraagd welke zekerheid er is dat het geschetste ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Bovendien willen we weten hoe het nu precies zit met de wettelijke mogelijkheden om de oproep tot gebed al of niet te kunnen verbieden of te reguleren. Ook moet er duidelijkheid zijn over de afspraken die zijn gemaakt met de islamitische gemeenschap. En er moet helder antwoord komen op de vragen over mogelijke parkeeroverlast en vorm en omvang van de detailhandel.
Wij hebben onze oren goed te luister gelegd en stellen vast dat er op dit moment in de Enschedese samenleving bijna geen draagvlak is voor oproepen tot gebed die hoorbaar zijn in de openbare ruimte. Dit hadden wij in 2013 al voorzien en hebben toen al een motie intentieovereenkomst Turks cultureel centrum (geluid) ingediend om deze oproepen tot een minimum te beperken. We kunnen niet anders dan constateren dat dit minimum nog steeds niet ingevuld is. Hierin zijn wij niet van mening veranderd.
Blijkbaar worden wij als gemeenteraad gedwongen om te kiezen in deze. Alles afwegende stelt de PvdA zich op het standpunt geen bezwaar te hebben tegen de bouw van een moskee binnen de daarover vastgelegde voorwaarden, maar wel bezwaar te hebben tegen een oproep tot gebed die hoorbaar is in de openbare ruimte. Een goed compromis hierover zal zeker bijdragen aan begrip en verbinding binnen de omliggende wijk.
Hoe gaat de besluitvorming nu verder? De planning is dat er zo snel mogelijk antwoord komt op de vragen die in de commissie zijn gesteld. Zie ook de memo hierover van de wethouder. Het college van B&W wil op 8 maart het voorstel aan de gemeenteraad vaststellen. Op 22 maart komt dit voorstel aan de orde in de stadsdeelcommissie Oost en op 18 april vindt in de gemeenteraad definitieve besluitvorming plaats.