Door op 18 maart 2014

Begeleiding en training examenleerlingen Scholingsboulevard moet gratis

De PvdA wil dat de eindexamenleerlingen van de Scholingsboulevard VMBO-T gratis extra huiswerkbegeleiding en examentraining krijgen, ook als zij een extra steuntje in de rug willen. Het gaat om leerlingen die dit jaar examen moeten doen en buiten hun schuld een achterstand hebben opgelopen. Onderwijswethouder Jeroen Hatenboer moet zich hiervoor alsnog inzetten en in gesprek gaan met de betrokken scholen.

Enkele weken geleden stuurde de wethouder een brief naar de gemeenteraad, waarin hij waardering uitsprak voor de extra examenvoorbereiding die de scholen die deelnemen in de Scholingsboulevard aanbieden aan de huidige leerlingen. Het gaat om huiswerkbegeleiding en examentraining voor leerlingen van de Scholingsboulevard VMBO-T, die dit jaar examen moeten doen. De school kreeg het predicaat ‘zeer zwak’ van de inspectie en er is veel sprake geweest van lesuitval en onvolkomenheden in het niveau van lesgeven. Een aantal leerlingen heeft daardoor buiten hun schuld een achterstand opgelopen.

Ik heb hier namens de PvdA vragen over gesteld, omdat beek dat de ouders via de school een brief hadden ontvangen over bijlessen van 45 euro per dagdeel. We hebben de wethouder gevraagd de scholen hierop aan te spreken. De PvdA vindt dat scholen, die door de inspectie als zeer zwak worden beoordeeld, ervoor moet zorgen dat de leerlingen alle extra benodigde eindexamenvoorbereiding aangeboden krijgen, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn.
Dit geldt niet alleen voor de leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben om te kunnen slagen, maar ook voor leerlingen die van een 7 een 8 willen maken. De wethouder antwoordde dat hij zich niet kon voorstellen dat er kosten verbonden zijn aan de bijlessen, maar hij het ging uitzoeken. Dat heeft hij inmiddels gedaan.

In zijn brief meldt hij dat er gratis bijlessen zijn, maar dat leerlingen die een extra steuntje in de rug willen, de dure bijlessen kunnen nemen. Wij hadden het dus bij het rechte eind. Naast de feitelijke mededeling staat in de memo echter niet wat de wethouder er zelf van vindt. Hij vindt het blijkbaar prima zo. De PvdA vindt dit onbegrijpelijk en eist dat hij met de scholen in gesprek gaat om druk uit te oefenen opdat die de bijlessen alsnog gratis aanbieden.

Als je als school aan alle ouders/verzorgers een brief stuurt met een reclameverhaal voor dure bijspijkercursussen (van 45 euro per dagdeel), wek je de suggestie dat leerlingen die nodig hebben. Voor veel ouders is dit onbetaalbaar. Op deze manier bepaalt de portemonnee van de ouders het cijfer op het eindexamen. En dat is het laatste wat de PvdA wil!