Door op 24 januari 2014

Presentatie ontwerp Koningsplein enthousiast ontvangen

In de stadsdeelcommissie Centrum werd dinsdag 21 januari het voorlopig ontwerp Koningsplein en omgeving gepresenteerd. Het Koningsplein komt te liggen tussen de nieuwe ingang van het ziekenhuis MST en de Zuidmolen. Het plein moet een groene uitstraling krijgen in een verder toch stenige omgeving. Omdat dit punt van het centrum ook een knooppunt van verkeersstromen vormt met bus, auto, fiets en voetgangers, is met veel zorg aan het ontwerp gewerkt. Daarnaast is veel overleg gevoerd met belanghebbenden zoals het ziekenhuis, de Federatie van Centrumondernemers, de Fietsersbond, de politie en binnenstadbewoners, maar ook met andere belangstellenden. In een tweetal ontwerpateliers kon ieder zijn mening geven.

Naast de groene uitstraling van het plein komt er ook een kunstwerk dat de stad krijgt van de RABO en het MST. Niet alleen de openbare ruimte tussen het ziekenhuis en de Zuidmolen krijgt een facelift, ook de Beltstraat en de Koningsstraat krijgen een nieuwe inrichting. Daarnaast wordt ook de lelijke bult bij de westelijke ingang van de Van Heekgarage weggehaald. Het hele ontwerp gaat 6,6 miljoen kosten, waarvan tweederde wordt gedekt uit verkregen subsidies.

Het is een mooi ontwerp, waarmee dit deel van het centrum een nieuwe impuls krijgt. Er was dan ook veel lof voor het ontwerp. Toch was er bij verschillende commissieleden, ook bij ondergetekende, twijfel over de ruimte die er voor de fietser is. Er werd een kort filmpje getoond, waarin te zien was hoe op het terrein van het vliegveld de toekomstige situatie was nagebootst en uitgeprobeerd. Maar de praktijk van alledag is anders dan in een simulatie. Misschien moet toch wat meer ruimte voor de fiets gecreëerd worden om het ontwerp ook in de praktijk echt succesvol te laten zijn.