Politieke Ledenraad over uitzetting kinderen, pensioen, AOW en werk
Stop uitzetting gewortelde kinderen nu! Dat was de emotionele titel maar ook de lading van een motie die met ruim 80 % werd aangenomen tijdens de Politieke Ledenraad van de PvdA op zaterdag 3 juni in Nieuwegein.
Via het nieuwe systeem one man one vote had deze motie voor de bijeenkomst al ruime steun, maar het leidde toch tot een flinke discussie met Tweede Kamerlid Attje Kuiken. Het ging vooral over de uitvoerbaarheid van deze motie.
De PvdA staat aan de wieg van het kinderpardon. Deze regeling is steeds weer ruimer gemaakt, omdat in de praktijk blijkt dat er meer kinderen zijn van asielzoekers die geworteld zijn in Nederland, maar toch uitgezet moeten worden omdat hun ouders uit landen komen waar het veilig genoeg is.
De motie draagt de Tweede Kamerfractie op om vóór de zomervakantie duidelijke stappen te zetten voor verruiming van het huidige kinderpardon voor de gewortelde kinderen in ons land. De fractie werkt met GroenLinks aan een initiatiefwet waarbij het kind centraal staat en die bovendien gebaseerd op het VN-verdrag over de positie en rechten van kinderen, ook uit oorlogsgebieden. Die gaat verder dan de huidige regeling, maar niet ver genoeg voor de indienster van de motie, Esther Dijken.
Daar kwamen we dus niet uit. De bal ligt nu bij de Tweede Kamerfractie. Kijken wat er na de zomer gebeurt.
Discussie over pensioen; AOW stijgt
De Politieke Ledenraad bood gelegenheid voor het voeren van rondetafelgesprekken over zeer uiteenlopende onderwerpen.
Ik had me aangemeld voor de onderwerpen “pensioen” en “werkgelegenheid”. Xander den Uyl (inderdaad de zoon van Joop) stelde dat het op zich niet slecht gaat met de pensioenfondsen, er is veel geld in kas. Maar omdat deze fondsen de uitbetaling van pensioenen over een lange periode zeker moeten stellen (waardering toekomstige verplichtingen), dreigen er toch tekorten. Daar komt de lage rente nog bij. Er is een discussie aan de gang over die rentegevoeligheid.
Een nieuw pensioenstelsel moet daar meer duidelijkheid en zekerheid over geven. Die politieke discussie wordt stevig gevoerd. Daarbij bestaan twee kampen. De rechtse partijen als VVD en D66 vinden dat mensen zelf voor hun pensioen moeten zorgen en daar zelf geld voor opzij moeten zetten. Daar staat het linkse kamp tegenover (PvdA, SP, GroenLinks) dat een collectief systeem wil, met solidariteit. Uitgangspunt is dat er voor iedereen een goed pensioen moet zijn, ook voor de jongeren.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma merkte op dat het kabinet de AOW op peil wil houden. Dat wil zeggen: koopkrachtbehoud. Niet alleen voor mensen met een AOW, maar voor alle uitkeringsgerechtigden. Dat is in elk geval goed nieuws.
Meer aandacht voor midden- en kleinbedrijf
Het rondetafelgesprek over werkgelegenheid was een interessante ontmoeting met enkele leden van de programmacommissie. Centraal stond het begrip bestaanszekerheid en de relatie met o.m. het basisinkomen.
In ons verkiezingsprogramma komt veel over economie en werkgelegenheid te staan. Een paar punten: pensioenfondsen worden uitgedaagd meer in Nederland te investeren, vooral in duurzame projecten. Er komen regionale investeringsfondsen die sector overschrijdend werken. Dat betekent afschaffing van het huidige topsectorenbeleid. Deze regionale fondsen richten zich meer op het midden- en kleinbedrijf (mkb). (Om)scholingsprojecten moeten meer laagopgeleiden aan een betaalde baan helpen.
Ik heb in dit gesprek gepleit voor een 32-uurige werkweek als norm ,in plaats van de huidige 40-uurige. Dat pakt de programmacommissie op.