Sinds 2015 spreken we over de transformatie van het sociaal domein en zoeken gemeenten naar mogelijkheden om meer mensen in de buurt te ondersteunen in hun zelf- en samenredzaamheid en deelname aan de samenleving. De toegang tot geïndiceerde zorg neemt af. Door de veranderende behoeften van mensen, het gewijzigde overheidsbeleid om zorgkosten te beperken, de verdere vergrijzing van Nederland, en de tekorten aan zorgpersoneel is de druk op de mantelzorger almaar aan het toenemen.
Gemeenten hebben vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 de taak mantelzorgers te waarderen en ondersteunen. Zo ook in Enschede. In onze gemeente zijn op basis van een schatting van MantelzorgNL per jaar ongeveer 48 duizend mantelzorgers actief. Mantelzorg is van onschatbare waarde, maar ook zwaar. Een op de tien mantelzorgers is overbelast. Overbelasting verhoogt de kans op uitval van de mantelzorger.
Daarom dienden wij in de begrotingsraad van 8 en 9 november samen met de CU een (unaniem aangenomen) motie in. Met de oproep om met een concreet plan te komen. Want wij moeten ervoor zorgen dat mantelzorgers, maar ook zorgbehoevenden, mee kunnen blijven doen in de samenleving. Wij moeten ervoor zorgen dat zij steun in de rug krijgen van een mantelzorgconsulent en een (respijt)vrijwilliger. Dat zij contact hebben met lotgenoten en er aandacht voor de situatie is waarin zij verkeren. Uit het onderzoek in opdracht van de Raad in 2020 komt ook naar voren dat mantelzorgers een centraal informatiepunt missen.
Wij vinden dat de inzet na het doen van het onderzoek in 2020 naar onder andere respijtzorg nog te versnipperd is en de uitwerking te weinig concreet wordt. Voor de zomer verwachten we een helder plan van het college om de mantelzorger te versterken en verlichten in hun zware, maar liefdevolle taak. Zodat de mantelzorger weer deel kan nemen aan het maatschappelijk leven.