Plaatsing van zonnepanelen: een bewuste keuze?

Door André Boersma op 7 augustus 2018

90 hectare zonnepanelen is pas het begin.

Amper in het zadel kan het nieuwe college van Enschede direct flinke slagen maken met duurzaamheid. Maar, zo’n 125 voetbalvelden aan zonnepark erbij voldoet nog niet aan de doelstelling.

En weer maakt het college een grote fout, natuurlijk moeten we de duurzaamheid doelstelling halen en ligt er een uitdaging. Maar niet door alle weides vol te leggen met zonnepanelen. Er zijn nog zoveel andere mogelijkheden om de doelstellingen te halen.

Nog meer dan de helft van de openbare gebouwen van de gemeente zelf heeft platte daken. Daar kun je al gauw de helft van deze 90 hectare op kwijt, kijk vervolgens nog eens goed naar locaties voor de windmolens en langs autosnelwegen. Waarom niet alle panelen in een weiland? Want: “dan maken we wel wat kikkerpoeltjes en dan komt het goed”. Nee, alleen kikkerpoeltjes is niet voldoende. Alle vegetatie onder deze panelen zal in de loop van de jaren verdwijnen, zoals konijnen, reeën, kleine knaagdieren maar ook de roofvogels, weidevogels waaronder de kievit, tureluur en snip. En of dat niet genoeg is, ook alle planten zullen het moeilijk krijgen! En dat alles om de de duurzaamheidsdoelstelling van dit college te halen.

Hoe vertelt u uw kinderen en kleinkinderen dat wat we dan in een dierentuin of kinderboerderij zien vroeger gewoon naast de woningen verbleef! Maar ten koste van de doelstelling heeft iemand bedacht dat we zonnepanelen moeten leggen met deze gevolgen. Ook zullen de inkomsten uit leges gelden verminderen omdat deze groepen geen leges willen betalen, zo komt dit college weer geld te kort in hun huishoudboekje en moet er weer bezuinigd worden! Waarom niet kijken naar andere mogelijkheden en de flora en fauna sparen.

 

Andre. Boersma

Fractie PvdA Enschede

 

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma