Door op 29 november 2016

Parkeertarieven: steeds een klein beetje maakt een hele berg!

Wie tien jaar geleden als bewoner een abonnement voor de stationsparkeergarage had, betaalde zo’n 350 euro per jaar om zijn auto netjes en veilig te stallen. Dat bedrag is inmiddels al opgelopen tot 530 euro! Oftewel, 50 procent er bovenop in tien jaar tijd. In de Stedelijke raadscommissie stelden we dit op 21 november aan de orde.

De prijsstijging komt omdat de abonnementen qua ontwikkeling zijn gekoppeld aan die van de uurtarieven. En ja, jaarlijks 10 cent er bij op 2,50 euro is inderdaad vier procent. Als de tarieven jaarlijks zo’n vier procent stijgen, dan is het gevolg de huidige toename van de kosten. Bij abonnementen gaat het dan al snel om zulke grote bedragen.

Tariefontwikkeling komende jaren
In het voorjaar 2017 gaan we als gemeenteraad de ontwikkeling van de tarieven voor de komende jaren kritisch tegen het licht houden. Als PvdA hebben we daar op aangedrongen toen bleek dat we de komende jaren winst maken op het parkeren. Wij vinden dat we daarbij ook kritisch naar de abonnementen moeten kijken.

Winst maken op de parkeergarages is wat ons betreft niet gewenst, omdat parkeren een noodzakelijk kwaad is. Maar het is wel erg belangrijk voor bijvoorbeeld ondernemers en gebruik van voorzieningen in het stadscentrum dat ze toegankelijk en bereikbaar zijn voor iedereen.
Daarbij moeten we de balans vinden tussen zoveel mogelijk mensen stimuleren met fiets en openbaar vervoer te gaan en zorgen dat er een redelijk tarief is voor mensen die geen keuze hebben en voor wie we als Enschede toch een gastvrije stad willen zijn.

Zie ook: Winst maken met parkeren: wel of niet fair?