Op bezoek in Dolphia

Door Linde-Kee van Stokkum op 25 februari 2023

Op zondag 12 februari jl. organiseerde de afdeling een gezellige, interessante en lekkere middag voor alle leden die zich afgelopen jaar vrijwillig hebben ingezet voor de Enschedese PvdA.

In de voormalige kapel van het klooster Dolphia aan de Gronausestraat is Mr. Pancake gehuisvest. Hier werden we warm ontvangen met koffie en krentenwegge. Alvorens we aan de wandel gingen, kregen we een historische inleiding over de wijk. De wijk is oorspronkelijk gebouwd als tuindorp, een progressief initiatief om ook arbeiders goede huisvesting te bieden. Een wijk met aanzien toentertijd, waar je wilde wonen. Van dat aanzien is niet zoveel meer over. Door verpaupering en andere zaken bungelt de wijk onderaan alle lijstjes.

Onder leiding van de wijkregisseur maakten we vervolgens een wandeling door Dolphia. We zagen de verschillende soorten woningen, bedoeld voor verschillende groepen mensen. Zo waren de woningen met een klein ingebouwd balkonnetje bedoeld voor de mensen die wat meer te besteden hadden en de meest simpele woningen voor de minst betaalde arbeiders.

We liepen langs de vijver met in het midden de bekende wilg die helaas kort geleden omgezaagd moest worden vanwege rotting. We stonden stil bij het buurthuis naast de vijver. Het buurthuis is gebouwd met behulp van een sociale hypotheek. Bewoners ‘betalen’ het buurthuis terug door allerlei activiteiten te organiseren. We gingen verder door de velden, langs de spoorlijn en station De Eschmarke, een van de meest onveilige stations van Nederland, om vervolgens weer terug te keren naar de kapel (Mr. Pancake). Hier stond een lekker stamppotbuffetje voor ons klaar.

Al met al een geslaagde middag met een leuke combinatie van buiten bezig zijn, de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, en iets nieuws kunnen leren over onze stad.

Linde-Kee van Stokkum

Linde-Kee van Stokkum

Meer over Linde-Kee van Stokkum