Ontwikkelingen rond de coalitievorming

23 juni 2018

Hierbij breng ik namens het afdelingsbestuur een bericht uit naar aanleiding van de berichtgeving in de media afgelopen donderdag en vrijdag. Daarnaast breng ik je op de hoogte van de laatste stand van zaken met betrekking tot de coalitieonderhandelingen tussen BBE, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie.

Coalitieakkoord en ALV

Er is op dit moment nog geen coalitieakkoord dat wij in een ledenvergadering op 27 juni aanstaande kunnen voorleggen. De geplande ledenvergadering zal worden verzet naar woensdag 4 juli 2018. U ontvangt hiervoor nog een aparte uitnodiging met exacte tijd en plaats. Zodra het coalitieakkoord beschikbaar is zal dit via een aparte mail aan de leden worden toegezonden.

Kandidaat wethouder en fractievoorzitterschap

Op 21 juni jl. is via een persbericht bekendgemaakt dat Arjan Kampman door de fractie wordt voorgedragen als kandidaat wethouder namens de PvdA Enschede. Arjan zit sinds 2014 in de gemeenteraad. Hij is woordvoerder economie, wonen, jeugdbeleid, diftar en cultuur. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Arjan het sociale PvdA-gezicht in het nieuwe college zal zijn. André Boersma zal de vrijgekomen plek in de gemeenteraadsfractie innemen.

Laurens van der Velde heeft aangegeven het fractievoorzitterschap neer te leggen. Laurens heeft zich de afgelopen vier jaar met een tomeloze energie ingezet voor de PvdA Enschede en zijn waarde de afgelopen periode volop bewezen. Fractie en bestuur betreuren het besluit van Laurens om terug te treden als fractievoorzitter. De fractie heeft besloten dat Yara Hümmels de rol van fractievoorzitter op zich zal nemen. Wij gunnen haar de ruimte om zich in deze rol te ontwikkelen en hebben er vertrouwen in dat zij over voldoende kwaliteiten beschikt om deze functie te vervullen.

Continuïteit

In de afgelopen jaren hebben wij als fractie en bestuur goed samengewerkt en geprobeerd om de sociaaldemocratie in Enschede een gezicht te geven. Dat blijven we doen. Naar aanleiding van de ontwikkelingen van de afgelopen dagen heb ik besloten dat mijn besluit bij de volgende ALV terug te treden als afdelingsvoorzitter op dit moment niet verstandig is. Ik heb daarom, in overleg met betrokkenen, besloten om nog enige tijd als voorzitter aan te willen blijven. Fractie en bestuur ondersteunen dit besluit.

Ik hoop jullie te zien bij de ALV op 4 juli aanstaande!