Door op 14 februari 2014

Onduidelijkheid rond supermarkten in Stadsveld

Aan het Oogstplein staat een appartementengebouw met op de begane grond onder meer een supermarkt. Het oorspronkelijke plan voor sloop van het verpauperende gebouw en de bouw van grondgebonden woningen is geen haalbare kaart meer. Enerzijds door de crisis op de huizenmarkt. Anderzijds omdat men voor sloop alle appartementen had moeten verwerven, wat niet lukte. Dus kwam woningcorporatie Ons Huis met het plan om de flat te renoveren. Dat is echter alleen rendabel als er een supermarkt in gevestigd is. In 2004 heeft de gemeenteraad besloten dat als de supermarkt die er nu zit vertrekt, er geen andere supermarkt meer in mag.

Na de realisatie van het nieuwe Hart van Stadsveld was het belangrijk dat alle appartementengebouwen zouden worden opgeknapt. Na veel heen en weer geschuif was ook eigenaar DC vastgoed van de flat aan de wethouder Nijhuisstraat zover dat die ging renoveren. Die zag ook graag een supermarkt in dat pand. Maar dat staat de detailhandelsnota niet toe. Hierin staat namelijk dat in dit gebied niet meer dan 4 supermarkten zijn toegestaan. Daar kwam een uitspraak bij van de Raad van State bij die onderschreef dat er na vertrek van de huidige supermarkt in het flat aan het Oogstplein geen supermarkt meer mag komen.

Het gevaar dreigt nu dat supermarkten binnen de wijk verhuizen naar nieuwe locaties, waardoor elders in de wijk (supermarkt)ruimte leeg komt te staan. Een en ander leidt tot veel onduidelijkheid bij ondernemers en eigenaren van winkelpanden. In januari zou het college van B&W een voorstel naar de raad sturen, maar dat werd ingetrokken omdat de gemeente nu ook niet goed weet hoe verder.

In de stadsdeelcommissie West heb ik op dinsdag 11 februari hierover vragen gesteld. Uit de antwoorden blijkt dat de gemeente bezig is om met de betrokken partijen naar een oplossing te zoeken. Vooralsnog blijft het college vasthouden aan het eerdere raadsbesluit, niet meer dan 4 supermarkten in de wijk. Stadsdeelwethouder Patrick Welman zal op korte termijn laten weten welke koers de gemeente nu verder wil gaan volgen. Dat wachten we eerst af.