16 juli 2015

Ombudsteam in actie tegen stapeling maatregelen

Ruim 2 jaar heeft het ombudsteam van de PvdA Enschede zich gebogen over een scala aan problemen waar ook inwoners van Enschede mee te maken krijgen. Vaak is het voldoende om mensen de weg te wijzen in het woud van instanties. Soms moet er bemiddeld worden bij instanties of geholpen bij het schrijven van brieven. We begeleiden mensen in gesprekken.

Nu een gemeentelijke Klachtencommissaris is aangetreden, komt in elk geval daar de verantwoordelijkheid te liggen voor het aan de kaak stellen van falen van de lokale overheid, en terecht.

De werkdruk bij gemeentelijke medewerkers en met name het aantal dossiers dat individuele (bijstand)medewerkers onder hun hoede hebben, is vragen om moeilijkheden. Structureel kan daardoor vaak niet adequaat gecommuniceerd worden met cliënten, waardoor onnodig onvrede, stress en frustratie wordt georganiseerd. Echt een aandachtspunt, voor ook onze gemeenteraadsfractie.

Al met al zeer zinvol werk waarmee we onszelf ook laten confronteren met de effecten van het handelen van bijvoorbeeld de overheid (lokaal en landelijk) en onze partijgenoten daar.

Bij een bezoek van Tweede Kamerlid Keklik Yucel hebben wij met haar gesproken over de maatregelen die in Den Haag worden genomen op allerlei terreinen. Op zichzelf is voor veel maatregelen nog wel begrip op te brengen als je het verhaal achter de maatregel hoort, maar met name de stapeling van verschillende op zichzelf staande maatregelen veroorzaakt ongewenste effecten voor doelgroepen. Wij vinden dat de Kamerfractie en het Kabinet daar onvoldoende van doordrongen zijn.

In oktober 2014 heeft het ombudsteam van Enschede, ondersteund door ombudsteam Hengelo, een manifest opgesteld. Dat is via de ledenvergaderingen naar het landelijk partijbestuur en naar de Tweede Kamerfractie gestuurd. Doel was (en is) dat deskundigheid van de fractie wordt ingezet om in beeld te brengen waar stapeling van maatregelen ongewenste effecten veroorzaakt.

Er is rechtstreeks contact over geweest met Hans Spekman, onze partijvoorzitter. Aan Keklik Yucel is vervolgens gevraagd dit onderzoek te organiseren in goed overleg met de ombudsteams. Door ziekte van Keklik is dit nog niet afgerond, maar wij blijven er aan trekken. Duidelijk moet zijn dat wij niet als “schaamlap” gebruikt willen worden, terwijl elders maatregelen worden bedacht waarvan wij de onaanvaardbare gevolgen mogen begeleiden.

Voor ons is dit een zeer ernstig punt dat zeer serieus moet worden opgepakt, omdat anders het ombudsteam zich moet beraden op haar verdere functioneren.

Het ombudsteam is te bereiken via [email protected].

Lees ook:
Ombudsteam wil duidelijkheid over effecten stapeling bezuinigingen