Omarm de basisbaan

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 23 januari 2020

Wij zijn voor de creatie van basisbanen. ‘Een basisbaan is waardevol. Volwaardig werk, voor een volwaardig salaris. Werk in het buurthuis, in de sportkantine, in ouderenflats, in het openbaar vervoer en op scholen. Werk dat heel goed gedaan kan worden door mensen die nu thuis zitten, maar waar de markt niet voor betaalt. In Groningen worden nu op initiatief van de PvdA aldaar 50 van dit soort banen gecreëerd’[1]. Dat kan ook in Enschede.

Wij zijn blij dat nu ook de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) in het nieuwe advies over de toekomst van de arbeidsmarkt tot deze conclusie komt. Zie https://www.ad.nl/ad-werkt/geef-langdurig-werklozen-een-basisbaan-met-basisinkomen~ad33c33a/

De basisbaan heeft niet als doel om mensen een opstap te geven naar de arbeidsmarkt. De basisbaan zorgt ervoor dat je meedoet, dat je nuttig bent en dat je daarvoor een salaris ontvangt. Het draagt ook bij aan het verminderen/vereenvoudigen van regelingen. Veel regelingen zijn ontoegankelijk voor inwoners, niet meer uitvoerbaar voor de gemeente, laat staan voor de Belastingdienst.

Wij zijn benieuwd naar wat het college van het nieuwe advies omtrent de basisbaan van de WRR over de toekomst van de arbeidsmarkt vindt. En wil het college experimenteren met de basisbaan zoals men dat in Groningen doet? Wij zijn benieuwd.

[1] https://www.pvda.nl/nieuws/met-plezier-naar-je-werk/

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra