Natuurbegraven ook in Enschede

Door André Boersma op 7 december 2018

Natuurbegraven Nederland gaat op Landgoed Christinalust, tegenover industrieterrein de Marsteden, een natuurbegraafplaats ontwikkelen. Eigenaar Jeroen Jordaan wil de natuur van Christinalust behouden. En Natuurbegraven brengt hiervoor het benodigde geld op om dit te realiseren.

Natuurbegraven Nederland zal zijn werk zo doen dat er een prachtig nieuw natuurgebied ontstaat. Natuurbegraven Nederland zal eerst het bestaande productiebos kappen. Waardoor er plaats komt voor meer variatie aan bomen en nieuwe natuur. De meanderende beek zal ook andere vegetatie in het bos brengen. Waardoor hopelijk de Japanse Duizendknoop de nek omgedraaid kan worden.

Op de graven in het bos zullen geen stenen, maar boomschijven met de naam en jaartallen liggen, geen kaarsen, geen hegjes of andere opsmuk. Wil je toch over bijvoorbeeld 20 jaar kijken dan kan dat alleen met geografische coördinaten. Een graf is voor de eeuwigheid. Een graf wordt nooit meer geopend dus er is eeuwigdurende grafrust.

Er komt een relatief sobere ceremoniële ruimte aan de rand van van een nog te realiseren waterpoel. Twee parkeerplaatsen moeten ruimte bieden aan in totaal 60 auto’s. Deze plekken zijn de enige versteende stukken in het gebied. Verder biedt het gebied alleen maar rust en mooie natuur. Bezoekers kunnen vrij rond lopen in het gebied, wel op de paden natuurlijk. Oude houtwallen worden hersteld. Tevens komt hiermee de oude spoorverbinding weer terug in het gebied. Er is een mooi doel bereikt, in een goede sfeer, tijdens de stadsdeelcommissie West van 27 november.

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma