7 maart 2014

Marijke van Hees: gratis OV voor ouderen (70+) moet blijven

Als het aan de PvdA ligt, blijft gratis OV voor ouderen (70+) ook na de verkiezingen behouden.
Die boodschap had lijsttrekker Marijke van Hees bij het debat voor, over en met ouderen. Het debat in De Roef wordt georganiseerd door de samenwerkende ouderenorganisaties, verenigd in POOB.

Gratis openbaar vervoer voor ouderen heeft zich de afgelopen jaren bewezen als belangrijk instrument om ouderen mobiel en actief te houden. In juli 2011 werd de pas voor ouderen, zo’n 16.000 ouderen hebben recht op een pas voor gratis busvervoer in Enschede, ingevoerd. De gebruikers kunnen zo eenvoudiger een boodschap doen, sociale activiteiten ondernemen of op bezoek bij vrienden en familie.

Toegankelijk openbaar vervoer past bij de visie van de PvdA om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en actief te houden. We zijn er voorstander van dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen in hun eigen woonomgeving, met voorzieningen binnen handbereik. In het debat onderstreepte Marijke van Hees ook het belang van technologie in de zorg. Door inzet van nieuwe slimme (technische) toepassingen en hulpmiddelen kan de begeleiding verbeteren en wordt het ongemak van fysieke beperkingen verminderd.

Om gratis ov in stand te houden is het wellicht wel noodzakelijk een kleine eigen bijdrage te vragen voor de groep die dit kan dragen.