Laatste vergadering Stadsdeelcommissie West

Door Arjan Kampman op 7 februari 2018

Afgelopen donderdag was het alweer de laatste vergadering van stadsdeel west van deze periode. Op weg naar de verkiezingen van 21 maart. Dat het stadsdeel en stadsdeelgewijs werken leeft was deze avond ook weer goed te zien aan de enorme opkomst. De zaal van speeltuin het Bruggert was geheel gevuld. Als PvdA hebben we aan de wieg gestaan van het werken met stadsdelen. Dicht bij de inwoners staan dat moeten we ook de komende jaren blijven borgen.

Open podium “Werken en Meedoen”

Hier vertelde een buurtbewoner hoe hij naar drie en een half jaar eindelijk de juiste begeleider had gevonden en nu weer aan het werk was. De moraal van zijn verhaal: blijf doorzetten en erin geloven, de juiste begeleider maakt het verschil, persoonlijke aandacht en tijd zijn cruciaal. Daarna vertelde een van de begeleiders vanuit het Werkplein wat ze zoal doen in hun werk. Verder waren er vragen vanuit de zaal.

Conclusie blijft dat iedereen graag wil werken en daar graag op maat ondersteuning in wil.

Usselo dorpskern en afwaardering Twenteroute

Door de wethouder en vanuit het dorp werden we meegenomen in de ontwikkeling van de afwaardering van de Twenteroute door de aanleg van de nieuwe N18 en herinrichting van het dorpshart van Usselo. De inwoners hebben er zich verenigd en hebben een fantastisch plan aangeleverd. Een prachtige herinrichting van een nieuwe dorpskern nu de nieuwe N18 over een tijdje in gebruik genomen gaat worden.

Het was goed om van de wethouder bevestigd te krijgen dat ook het college achter de plannen staan van het dorp Usselo. Dat nog niet al het benodigde geld is gevonden. Maar er wel begonnen kan worden in de geest van het plan. Vooral het terugbrengen van de snelheid tot 30 kilometer is van belang. Het is nu samen zoeken naar het ontbrekende bedrag om het geheel te realiseren.

Als PvdA werken wij hier, zoals wij ook in ons verkiezingsprogramma hebben staan, graag aan mee. Een bruisende stad met prachtige oude kernen die een mooi verbinding maken met het mooie groene landschap rondom onze stad. Een pleisterplaats voor fietsers en toeristen.

 

Waterprojecten West

De aanleg van de Stadsbeek verloopt voorspoedig. Er volgde een presentatie. De kunst blijft om de bewoners er goed bij betrokken te houden. Vooral omdat het over meerdere jaren in delen aan wordt gelegd. Mooi was om te zien hoe ook aanpalende stukken grond samen met vereniging van eigenaren ook een mooi nieuwe invulling en uitstraling krijgen.

Busroute 4/5 (Zweringweg)

Op 25 maart was ik bij de voorlichtingsbijeenkomst over de nieuwe bus route lijn 4/5 over het Stadsveld. Daar was al snel duidelijk dat de direct omwonenden zich totaal niet gehoord hadden gevoeld in het gehele proces van veranderingen. De avond verliep zeer verwarrend en luidruchtig. Als ik er zou wonen zou ik mij ook op deze manier hebben laten horen. Tenslotte gaat het om hun woongenot en de veiligheid van de o.a. de kinderen op de straat voor hun deur.

Gelukkig gaf de wethouder ook aan zeer ongelukkig te zijn met hoe het allemaal gegaan is. Hij deed een handreiking naar de direct omwonenden om op korte termijn alternatieven met elkaar te bespreken en te kijken of deze mogelijk gemaakt kunnen worden. De tijd dringt omdat op 4 maart de start van de nieuwe route al gepland staat.

Een bus op een niet al te brede fietsroute. Volgens ons moeten we dit niet willen!

We hopen op een goede uitkomst naar ieders tevredenheid.

Bestedingsplan van de wijkbudgetten en verantwoording 2017

Hier waren geen vragen over. En dit staat volgens mij precies voor hoe het gaat met de wijkbudgetten. Alle gelden zijn op een goede manier besteed. Zelf heeft de ene buurt nog geld beschikbaar gesteld voor een initiatief van een andere wijk. Hoe mooi willen we het hebben.

Wat de PvdA betreft gaan we dit de komende jaren verder verstreken en uitbreiden. Zoals we in ons verkiezingsprogramma hebben staan willen we de wijkbudgetten graag gaan verdubbelen. De bewoners- en dorpsverenigingen tonen telkens weer aan dat ze met deze gelden dicht bij hun eigen bewoners, op de juiste manier, het verschil kunnen maken voor de buurt of dorp.

Namens de PvdA heb ik mijn complimenten aan iedereen overgebracht.

Wie vertrouwen geeft zal vertrouwen oogsten!!!

Bestemmingsplan buitengebied Twekkelerhof

Het bestemmingsplan moet hier wijzigen om op het bestaande landgoed Het Stroot de nieuwbouw van zes seniorenwoningen mogelijk te maken. Deze gaan samen een ‘seniorenerf’  vormen. Het landgoed wil dit om zo verzekerd te zijn van inkomsten om het landgoed in stand te kunnen houden.

In dit soort dossiers komen er erg veel technische en ingewikkelde zaken om de hoek kijken. Welke kaders zijn hier van toepassing en welke kaders zijn er door de gemeenteraad eerder vastgesteld. Om maatwerk te kunnen maken is er gebruik gemaakt van de stapeling van een aantal kaders. Zoals de wethouder het aangaf is het uitgangspunt van het college van B&W om te kijken hoe ze dit mogelijk kunnen maken.

De initiatiefnemer presenteerde zijn verhaal en gaf aan er al meer dan tien jaar mee bezig te zijn.

Er werd door de Dorpsraad Boekelo en de Vereniging tot behoud van Twekkelo ingesproken. Ze gaven duidelijk te kennen met argumenten waarom we dit niet moeten willen. Duidelijk werd na allerlei gesprekken en discussie dat de raad er nog niet klaar voor is. Er heerst nog te veel onduidelijkheid. Te beginnen met de interpretaties van de kaders door B&W. Als raad gaan we over de ruimtelijke ordening en we hadden hier eerder in gekend moeten worden om los van de verdere inhoud hier een uitspraak over te doen.

Naar onze mening lopen er nu een aantal discussies door elkaar. We willen graag dat de mooie landgoederen kunnen blijven bestaan en goed beheerd worden. Daar gaat de discussie niet over wat ons betreft. Ik heb de initiatiefnemer geadviseerd de besluitvorming voor a.s. maandag van de agenda te laten halen. Als we nu op basis van alles wat we nu weten moeten besluiten dan is het antwoord Nee.

Laatste vergadering Stadsdeel West. Mijn dank!

Het was alweer de laatste vergadering van stadsdeel West voor deze periode. Ik kijk er in de afgelopen vier jaar met heel veel genoegen op terug. Het is een fantastisch stadsdeel met een goede cultuur van vergaderen. Dit moet ook behouden blijven voor de volgende jaren en verder uitgebouwd worden. Ik heb heel veel respect en waardering gekregen voor alle betrokken inwoners en natuurlijk ook voor de wijkraden van Pathmos en Stadsveld, het bewonersplatform Boswinkel, de dorpsraad Boekelo, de buurtkring Usselo en de Vereniging behoud Twekkelo. Dank voor jullie luisterend oor, jullie wijze woorden en mooie inzichten. Het heeft mij enorm geholpen om mijn rol als raadslid en volksvertegenwoordiger op een goede manier te kunnen doen. De inwoners van Enschede West rekenen ook de komende jaren weer op jullie.

Uiteraard ook mijn dank aan het Stadsdeelmanagement. Jullie zijn een mooi team onder bevlogen leiding!

Ik hoop de komende vier jaar ook weer mijn bijdrage te mogen leveren aan Stadsdeel West. De komende verkiezingen van 21 maart zullen hier een antwoord op gaan geven.

Arjan Kampman

Arjan Kampman

Arjan Kampman, 55 jaar, geboren en getogen in Enschede. Om precies te zijn de wijk Twekkelerveld. Meer dan 25 jaar getrouwd met Maurizia. Samen hebben we twee zonen, Mauro (24) en Fabio (21). Verbonden Als rasechte Enschedeër voel ik mij enorm verbonden met de stad en al haar vraagstukken. Ik heb mezelf mogen ontwikkelen en

Meer over Arjan Kampman