Kinderpardon in Enschede

Door Yara Hümmels op 12 oktober 2018

Afgelopen maandag diende de PvdA samen met SP, Denk, GroenLinks, ChristenUnie, BBE, D66, en EnschedeAnders een motie in waarin we Enschede oproepen een ‘kinderpardongemeente’ te worden, net als inmiddels ruim 120 andere gemeenten in Nederland. Gelukkig kent Enschede geen kinderen die op dit moment in onzekerheid zitten, maar dat ontslaat ons niet van onze morele plicht om ons geluid te laten horen, dat wij dit een onwenselijke situatie vinden.

De motie is met een ruime meerderheid aangenomen en is een stevig signaal naar de landelijke politiek, om iets te doen aan de onzekere situatie van ruim 400 kinderen. Zij zijn al langer dan vijf jaar in Nederland, zijn hier geworteld maar lopen wel het risico uitgezet te worden naar een land waar ze vaak de taal niet eens spreken.

De motie roept op:

  • Bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te pleiten voor een oplossing voor deze groep kinderen, bijvoorbeeld door het versoepelen van het meewerkcriterium;
  • Bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te pleiten voor een versnelde, doch zorgvuldige, procedure;
  • Deze motie te versturen naar alle gemeenten en leden van de Tweede Kamer.

De PvdA is trots op dit resultaat en is blij met de steun van veel andere partijen. Hiermee laat Enschede haar sociale gezicht zien.

Foto: Fractievoorzitter Yara Hümmels met de aangenomen motie

Yara Hümmels

Yara Hümmels

In mijn kindertijd deelden mijn broer en ik ons ‘thuis’ ook met andere kinderen. Iedereen was welkom: pleegkinderen, kinderen uit de buurt of klasgenootjes, het maakte niets uit. Altijd een plek aan tafel, of simpelweg de mogelijkheid om met de Donald Duck op de bank weg te dromen. Mijn ouders hebben mij vroeg bijgebracht dat

Meer over Yara Hümmels