Door op 7 oktober 2016

Met een kinderburgemeester heb je nog geen jongerenparticipatie

De PvdA wil graag in overleg met jongeren in de stad om van hen te horen hoe zij denken over belangrijke thema’s die in onze stad en daarbuiten leven. Enschede kent inmiddels een jongerenberaad dat onze bestuurders adviseert over thema’s die jongeren belangrijk vinden. Ik wil hen uitdagen om ons te vertellen hoe we beter naar jongeren kunnen luisteren.

Het CDA diende maandag 3 oktober in de gemeenteraad een motie in voor het instellen van een kinderburgemeester. Terwijl wij het graag over de inhoud en de waarde van jongerenparticipatie hadden willen hebben met het CDA, werd de motie al omarmd door onze burgemeester.

De PvdA vindt dat je met het instellen van een kinderburgemeester de zaken nogal versimpelt door er een representatieve functie van te maken. Waartoe dient dit? Om Sinterklaas binnen te halen, was onder andere de motivatie. Ga je daarmee jongeren overhalen zich maatschappelijk te interesseren?
Ik wil graag weten van jongeren hoe zij democratie en politiek ervaren en hoe zij andere jongeren daarvoor kunnen interesseren. Wat de waarde is van je stem laten horen en hoe je daarmee de vrijheid in je land kunt behouden. Thema’s die vast en zeker niet aan onze jeugd voorbij gaan in een wereld die half op drift is. Het gaat over hun toekomst, aan hen moeten we het straks overdragen.

Met het instellen van een kinderburgemeester gaan we dat gesprek niet breed inzetten. Dus jammer, gemiste kans van CDA en burgemeester!