Inzet camera’s fietstunnels

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 25 februari 2020

Naar aanleiding van een aantal incidenten eind vorig jaar nabij fietstunnels in West en Zuid, ontstond er onrust onder een deel van de inwoners. Daarom hebben wij met een aantal fracties vragen gesteld over de veiligheid in en om deze fietstunnels en wat het college kon doen om de veiligheidsgevoelens van de inwoners te vergroten.

De reactie van het college was dat het gesprek met inwoners en de surveillerende Burgerwacht, die inmiddels was ontstaan, is aangegaan. Er is meer inzet door politie en andere professionals ter plaatse. De verlichting is verbeterd en begroeiing is gesnoeid zodat het zicht beter is. Naast deze concrete acties werd in de beantwoording aangegeven dat cameratoezicht enkel en alleen mag plaatsvinden als het noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde. Cameratoezicht is namelijk een uiterst middel en de inzet ervan moet proportioneel zijn. Dit oordeel was afkomstig van de veiligheidsdriehoek, bestaande uit de Burgemeester, Politiechef en Officier van Justitie.

Dit betekent dat de gemeente eerst de eerder benoemde maatregelen inzet en hiervan de effecten beoordeeld. Daarna kan overwogen worden om, op basis van gedegen  onderbouwde analyses, over te gaan tot het instellen van cameratoezicht. Voor de PvdA is dit een heldere uitleg in een ingewikkelde situatie en zijn wij tevreden met hoe dit advies zorgvuldig tot stand is gekomen.

Echter, enkele partijen waren het oneens met dit advies en daarom lag in de raadsvergadering van 10 februari jl. een motie voor waarin het college werd opgedragen te starten met een pilot ‘flexibel cameratoezicht’ bij de fietstunnels op de Helmerhoek en het Boswinkel.

De burgemeester adviseerde de raad om de motie niet aan te nemen, omdat het onwettig is. Hij gaf een nadere verklaring van het eerder gegeven advies. Gelukkig is men niet doof voor de zorgen van ongeruste inwoners, dus in de komende twee maanden wordt er nader onderzoek gedaan en zullen de gesprekken tussen de Burgerwacht, de raad en de burgemeester vervolgd worden. Ook dit is voor ons een wenselijke ontwikkeling.

Je veilig voelen is een groot goed. Het kan niet zo zijn dat een Burgerwacht voortdurend zou moeten surveilleren om de gevoelens van onveiligheid, die er onder de inwoners zijn, weg te nemen. Tegelijkertijd zien we een college dat alles in haar wettelijke macht doet om de veiligheid te vergroten. Het oordeel van deskundigen versus de veiligheidsgevoelens van onze inwoners die we beiden zeer serieus nemen. Het is een ingewikkelde situatie waarin we weloverwogen en rechtmatige beslissingen moeten nemen.

Wij houden deze ontwikkeling uiteraard nauwlettend in de gaten. Je moet er zeker van kunnen zijn dat je je veilig voelt, wat de PvdA betreft het liefst zonder dat daar camera’s voor nodig zijn.

 

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra