Door op 21 februari 2014

Inspirerend PvdA congres

Op 15 en 16 februari was het landelijk PvdA congres in Breda. Centraal stond de Europese verkiezing van 22 mei. Er werden onder andere besluiten genomen over het verkiezingsprogramma voor Europa, de definitieve kandidatenlijst voor Europa werd vastgesteld en er werd een nieuw partijbestuur gekozen.

Namens Enschede waren Yara Hümmels en Marijke Waanders als afgevaardigden en Dennis Bouwman en Saskia Voortman als plaatsvervangend afgevaardigde bij het congres. Yara en Marijke hebben namens Enschede een kritische noot geplaatst bij het verkiezingsprogramma.

Yara heeft aangegeven dat we blij zijn met de ambities voor de EU rond jeugdwerkloosheid, waarbij jongeren binnen 4 maanden werk of stage aangeboden moeten krijgen. Onze zorg is dat dit tegengewerkt wordt door Nederland, waar bijvoorbeeld de 4 weken wachttijd voor werk en bijstand wordt ingesteld.

In het verkiezingsprogramma staat dat grensarbeiders in complexe situaties kunnen rekenen op adequate hulp en dat moet worden nagegaan welke invloed nieuwe wet- en regelgeving heeft op deze mensen. Om dit in praktijk te kunnen brengen, heeft Marijke het partijbestuur uitgenodigd hierover in gesprek te gaan met de gemeenten in de grensregio, zoals Enschede. Het partijbestuur gaf als antwoord de zorgen over de werkloosheid mee te nemen in het debat en zeker met de grensregio’s in gesprek te willen gaan over de grensarbeiders.

Het congres werd afgesloten met inspirerende toespraken van o.a. Lodewijk Asscher, Paul Tang (lijsttrekker voor Europa) en Diederik Samson.