Door op 20 januari 2017

Hoe zit het nou met die garantstelling voor FC Twente?

Het is al even geleden dat we als gemeenteraad hebben ingestemd met een garantstelling van maximaal 32 miljoen euro voor FC Twente. Toch is deze nog steeds niet geëffectueerd. Hoe zit dat eigenlijk?

Wijzigingen
In het afgelopen jaar is er op financieel vlak veel veranderd bij FC Twente. De club heeft een flinke bezuinigingsoperatie moeten doorstaan en sprak een garantstelling met ondernemers af. Zo is de situatie flink veranderd. Dit vraagt ook dat de voorgenomen afspraken met de gemeente nog eens tegen het licht moeten worden gehouden. Hoe is de situatie nu? Is die risicovol? Welke voorgenomen voorwaarden voor de garantstelling kunnen nog wel en welke niet? Veel vragen, die ook het deskundige oordeel van juristen en accountants vereisen.
Dat Enschede en FC Twente nog niet alles geregeld hebben, is vooral zuur voor FC Twente. Want elke maand dat het langer duurt, kost het de club ongeveer een ton extra aan rentelasten. Dat is geld dat er niet zomaar is en dus is enige spoed welkom.

Belastingdienst
Wat nog steeds boven de markt hangt, is een oordeel van de Belastingdienst over het handelen van FC Twente bij enkele spelers. De vraag is of correct en voldoende inkomensbelasting is afgedragen. De transfer van Tadic is daarbij het meest genoemde punt, maar de Belastingdienst spit meerdere dossiers door om te kijken of sprake is van structureel ontwijken van de belastingplicht.

Of en hoe groot de boete is die daar aan vast hangt, is moeilijk te zeggen. Het is ook niet duidelijk wanneer de Belastingdienst uitspraken gaat doen. Daarover laat de dienst zich doorgaans niet in de kaarten kijken. Als de afspraken rond de garantstelling definitief worden, wellicht ergens in de komende weken, is dit zeker een punt van aandacht.