8 oktober 2024

Hoe gezond is de gezondheidszorg – Thema avond

Hoe gezond is de gezondheidszorg?

Kunnen we terug naar het Ziekenfonds?

Hebben we nog de mogelijkheid om terug te gaan naar: “toen”?

Onder het neoliberalisme zijn veel overheidstaken aan de markt overgelaten. Dat h eeft, voorzichtig gezegd, niet optimaal uitgepakt. Kunnen die taken weer terug naar de overheid?

Deze avond onderzoeken we het wel eIIn wee van de ziektekostenverzekering en wat kan de gemeente als inkoper van zorg hier in doen; Een typisch PvdA-thema!

Een goede gezondheid is een basisbehoefte. Goede zorgvoorzieningen helpen om zo goed en zo lang mogelijk gezond te zijn en te blijven en zo aan de maatschappij bij te kunnen dragen. Een goede en bereikbare zorgverzekering hoort daar bij. En om dat voor een ieder te kunnen realiseren stellen wij;
– Zorg hoort onder de verantwoordelijkheid van de overheid te vallen en niet aan de willekeur van de markt te worden overgelaten.

De organisatie van de zorgverzekering en de inkoop door gemeentes speelt hierin een belangrijke rol. Wij maken ons zorgen om de marktwerking in de zorg, maar kunnen we nog terug? Het is momenteel veelvoorkomend dat de zorgpremie voorbij het budgetteren van het familie budget valt en dat die niet altijd, of onvolledig worden betaald. Mensen onthouden zich de noodzakelijke zorg omdat het niet betaald kan worden. Kinderen krijgen niet de medische aandacht die ze nodig hebben om goed op te kunnen groeien.

Postcode-armoede is een essentieel onderdeel van de zorgproblematiek.
Deze kwestie van de zorgverzekering staat centraal op de thema-avond Zorg die de PvdA-afdelingen in Twente gezamenlijk organiseren op donderdag 24 oktober 2024.
De avond vindt plaats in het Kulturhus in Borne
Aanvang 20.00 uur, geplande einde 22.00 uur.

Tijdens de avond is er een paneldiscussie en een opendiscussie met de zaal.

Panelleden zijn
Wouter Bos (voorzitter bestuurder Menzis)
Ben Kokkeler (lector Avans Hogeschool)
Denise Bosman, directeur Ixta Noa
Betsy Wormgoor, wethouder zorg Berkelland
Pim Assendelft, hoogleraar preventie in de zorg

Alle panelleden krijgen 5 minuten om een door henzelf bedachte stelling uit te dragen en daar gaan de panelleden met elkaar over in discussie.
Vooraf aan de bijeenkomst is er een uur de tijd voor een ieder om vragen te stellen via een digitaal platform. De vragen zullen na de pauze aan de deelnemers gesteld worden en dat opent de discussie met de zaal. Op basis van deze en andere casussen gaan panelleden in discussie met elkaar en met de zaal over deze kwestie.

Avondvoorzitter is André Vis, oud journalist en hoofdredacteur van Dagblad Tubantia

Opzet van de avond
19.00 Inloop met koffie en opening van het digitale vragen paneel
20.00 Opening door de organisatie en overdracht naar de avondvoorzitter
20.15 Pitches door de panelleden n.a.v. een probleemstelling, tevens voorstellen
Discussie met elkaar
20.45 pauze
21.00 Discussie door panel en open gesprek met de zaal.
22.00 Afsluiting door de organisatie en uitnodiging om in de foyer nagesprek te doen met elkaar.

Deze avond is door de PvdA leden van Twente georganiseerd. Het is dan ook een echte PvdA avond, met een thema waar onze leden al langer vragen over stellen. Het PvdA geluid zal hoorbaar zijn. Onze verwachting is dat de 233 stoelen allemaal bezet zullen zijn. De avond is open voor een ieder en van diverse kanten, politiek en niet politiek.

Namens de PvdA-afdelingen in Twente
Henry Workel, vz PvdA Enschede
Dick Slettenhaar, vz PvdA Borne