Hoe ver is Enschede met de bestrijding van de eikenprocessierups? Na de problemen in de zomer van 2019 hebben we aangedrongen op een tijdig plan van aanpak voor 2020. Op maandag 20 januari was daarover een extra sessie. Er zijn twee methodes voor een zo effectief mogelijke aanpak.
- Spuitmiddelen, Nematoden, Steinernema feltiae, dat zijn inheemse insectparasitaire nematoden. Werkingsspectrum: softbody insecten.
- Bacteriepreparaat, Bacillus thuringiensis ‘aizawai’, een biologisch bestrijdingsmiddel (Xen Tari). Werkingsspectrum: larven van Lepidoptera (vlinderfamilie) binnen 1 tot 7 dagen afgebroken. Er is wel een herhalingsbespuiting binnen 7-10 dagen nodig, indien meer dan 50% van bomen is aangetast.
Beide methodes hebben voor- en nadelen. Zo kunnen bij de Nematoden methode ook andere softbody larven getroffen worden en kan deze maar beperkt gebruikt worden, bv in de nachtelijke uren bij een temperatuur van minder dan 5 graden, met een resultaat van 65%.
Dat is niet het geval bij de Xen Tari methode. Deze kan ook andere larven aantasten, maar gezien het moment van spuiten zijn er nog maar weinig andere larven. Deze methode is de gehele dag toepasbaar. Het resultaat is ca. 95% reductie.
In alle gevallen moet snel met de bestrijding worden begonnen. Door de tot nu toe zeer zachte winter kan alles eerder ontspruiten, zowel het blad als de larven. Wachten we te lang, dan zal er komende zomer weer sprake zijn van veel overlast en veel gezondheidsklachten.
Er is dus haast geboden. Het college van B&W zal op korte termijn een plan van aanpak voor moeten leggen. De gezondheid van onze inwoners moet voorop staan bij de bestrijding van eikenprocessierups.