Stempassen

Door André Boersma op 21 juni 2019

Er zijn twee verkiezingen geweest dit jaar en er zijn natuurlijk wel eens missers met de uitgifte van stempassen. In maart, bij de provinciale verkiezingen ging het mis op het Oikos, daar werden in een aantal straten geen stempassen bezorgd. Dat was voor mij aanleiding om art. 35 vragen te stellen en daaruit bleek dat er wel meer passen niet besteld waren: in totaal kwam men uit op een toelaatbaar percentage van 0,25 %  niet uitgegeven stempassen. Toen kwamen de Europese verkiezingen, dit gaf  aanleiding om vooraf een artikel te plaatsen in TCTubantia met de oproep om als er geen stempas was bezorgd het aan mij te melden en ook dat men nog een vervangende stempas kon aanvragen. Al vrij snel bleek van een bewoner ( en lezer TCT ) van de Waalstraat dat in deze torenflat geen stempassen waren ontvangen. Na deze melding heb ik contact opgenomen met de gemeentelijke verkiezingsafdeling en melding gemaakt van de niet ontvangen stempassen.

In aanloop naar de EU verkiezingen heeft de gemeente zelf ook een huis aan huis onderzoek gedaan. Een torenflat aan de Fazantstraat bleek ook geen stempassen te hebben ontvangen. De bewoners van beide flats hebben nadien een vervangende stempas ontvangen. Los van de twee torenflats hebben 138 mensen een vervangende pas aangevraagd , een percentage van 0,11% niet ontvangen stempassen. Ik heb gevraagd om een evaluatie met de bezorgdienst om uit te zoeken wat er mis is gegaan.

Iedereen moet in staat zijn om te stemmen. Ook al zit je in een opvang: stemmen is een bij wet geregeld recht. Want ook uit die hoek kwam een melding van een niet ontvangen stempas. In dat geval is ook een vervangende stempas uitgereikt. We houden de vinger aan de pols.

 

 

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma