Ingezonden: “Geen ruimte meer voor Pegida in Enschede”

Door René Tenkink op 16 november 2017

Het was al bijna 2 maanden stil rond Pegida in Enschede, maar de anti-islambeweging heeft onze stad nog steeds op de korrel. En hoe! Afgelopen zondag (12 november) liet deze club van moslimhaters zich weer eens gelden, op een ronduit walgelijke manier. Op de locatie van een te bouwen moskee op de hoek Wethouder Beversstraat/Kuipersdijk werd een houten kruis geplaatst en besmeurd met varkensbloed. Een partytent moest daarbij een kerk voorstellen.

Een krankzinnig ritueel dat kennelijk het christendom boven de islam moest stellen. Christelijk? Eerder een actie van de anti-Christ zou ik  zeggen. Dat kon je goed zien op tv, waar deze zielepoten met veel plezier hun actie lieten filmen. Gelukkig was de verontwaardiging groot. De gemeenteraad nam terecht een raadsbrede motie aan waarin deze idiote Pegida-actie scherp werd veroordeeld.  Inmiddels heeft de landelijke politiek zich ook laten gelden en Pegida scherp veroordeeld. Zelfs de coördinator terrorismebestrijding kijkt met aandacht naar deze gevaarlijke islamofoben. Ook de burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, reageerde negatief en sprak van een “walgelijke actie”. Hij kondigde mogelijke juridische stappen aan tegen deze omstreden actievoerders.

Demonstraties verbieden

Het is goed dat de lokale politiek en de burgemeester ferm afstand nemen van de Pegida-actie en hun verwerpelijke gedachtegoed. Maar heeft de heer Van Veldhuizen niet teruggedacht aan 2 maanden geleden toen Pegida een grote demonstratie hield in Enschede? Die een paar weken later gevolgd werd door de rechtsradicale NVU met steun van neonazi’s? Hij gaf als burgemeester toestemming voor deze manifestaties van intolerante mensen met gevaarlijke politieke opvattingen. Deze zwarthemden kregen alle ruimte om hun vreemdelingen- en moslimhaat  in Enschede te spuien. Dat allemaal passend bij het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting.

We zien nu steeds meer dat het niet bij demonstreren blijft. Het rechtsradicale activisme zoekt de grenzen van de democratie op. Zo’n Pegida actie op een bouwplek voor een moskee vind ik grensoverschrijdend en normvervagend. Waar gaat dat heen? We kennen de aanslag op een moskee in Enschede met molotovcocktails. Pegida creëert een misselijkmakend sfeer waarin geweld kan gedijen.

Daarom moet Pegida in Enschede geen minimeter ruimte meer krijgen. We zijn hier lang genoeg tolerant geweest voor islamofoben. Het is kristalhelder waar deze lieden voor staan. Het is genoeg geweest met het gelazer van extreem-rechts in Enschede. Daarom pleit ik voor het verbieden van demonstraties van Pegida en hun trawanten in onze stad. Dat in het belang van de openbare orde, van de democratie en van een tolerant Enschede.

René Tenkink

René Tenkink

De PvdA moet een stevige positie hebben in het gemeentebestuur van Enschede. Het is alle hens aan dek in een onrustige tijd. Enschede verkeert in (financieel) zwaar weer, maar de stad heeft veel potentie om zich te ontwikkelen. Vooruitgang is mogelijk als de gemeente vernieuwt door nauw samen te werken met inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers.

Meer over René Tenkink