Fraaie, oude kastanjelaantje bij Hoge Boekelerweg dreigt toch te verdwijnen

Door René Tenkink op 21 juni 2019

Heeft het bekende kastanjelaantje bij de Hoge Boekelerweg zijn langste tijd gehad of zijn er nog reddingskansen? Deze dringende vragen stonden centraal in de onlangs gehouden stadsdeelcommissie Oost. Bewoners van de buurt, grenzend aan het laantje, waren gealarmeerd door een brief van de gemeente met de mededeling dat hun fraaie, monumentale kastanjelaan zou gaan verdwijnen door snelle kap van de ruim 100 jaar oude bomen.  Deze lijden aan de kastanjebloedingsziekte, een dodelijke schimmel die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bewoners waren totaal verrast door de onverbiddelijke brief van de gemeente. Namens de PvdA-fractie stelde ik hierover vragen aan stadsdeelwethouder Niels van den Berg waardoor dit onderwerp ook op de stadsdeelagenda kwam.

De wethouder gaf toe dat de communicatie met de bewoners te wensen overliet. “Dat moet beter”, verklaarde hij op aandringen van de PvdA. Toegegeven, de stadsdeelwethouder was energiek aan de slag gegaan door op de avond vóór de stadsdeelvergadering een spoedoverleg te houden met de aanwonenden van het kastanjelaantje. Afgesproken is dat de bewoners alsnog rapporten zouden krijgen over de gezondheidstoestand van de bomen. Er zou op zeer korte termijn een inspectie van de kastanjes plaatshebben door een bomenexpert. De bewoners zouden daarbij aanwezig zijn. Dat is inmiddels al gebeurd en de trieste conclusie was dat maar liefst 24 kastanjes zo ziek zijn dat ze op zeer korte termijn gekapt moeten worden. Ze vormen een gevaar voor de veiligheid door dreigend afbreken van takken en zelfs compleet omvallen van de bomen. Die spoedkap heeft deze week al plaatsgehad.

Na de zomer gaat de gemeente met de buurtbewoners om tafel om te bekijken of de overige kastanjes kunnen blijven. Ook dat is zeer de vraag. De kans bestaat dat toch alle kastanjes moeten verdwijnen en plaats maken voor een nieuwe laan met nieuwe boomsoorten. Ook dit wordt uitvoerig besproken met de bewoners en komt ook op de agenda van stadsdeelcommissie Oost.

René Tenkink

René Tenkink

De PvdA moet een stevige positie hebben in het gemeentebestuur van Enschede. Het is alle hens aan dek in een onrustige tijd. Enschede verkeert in (financieel) zwaar weer, maar de stad heeft veel potentie om zich te ontwikkelen. Vooruitgang is mogelijk als de gemeente vernieuwt door nauw samen te werken met inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers.

Meer over René Tenkink