Door op 20 februari 2014

Fietstunnels worden leuker

De fietstunnels Oude Dijk en Boswinkel onder de A35 worden opgeleukt. Aankleding met frisse kleuren is niet alleen leuk voor het oog, maar kan ook het gevoel van veiligheid versterken. Kunstenaars maken ontwerpen. Zij moeten zich daarbij aan een aantal voorwaarden houden, zoals de verf die wordt gebruikt en de wijze van aanbrengen. Het moet 5 jaar blijven zitten en graffitibestendig zijn. Ook moeten jongeren in de Zuidwijken betrokken worden bij het opbrengen van de schilderingen. Kunstenaars hebben al contact met het Bonhoeffer gehad over deelname van leerlingen bij de werkzaamheden. Tijdens een informatiebijeenkomst op maandag 17 februari werden betrokkenen bijgepraat over de stand van zaken en de ontwerpen.

Voor de tunnel onder de Knalhutteweg is al een ontwerp gemaakt: mooi licht met vlinders en zonnebloemen. De tunnel onder de Zuiderval Oost West is ook al aanbesteed. Hier komt het thema eilanden met een knipoog naar de wijk Kotman, die eilandnamen heeft zoals Texel-, Vlieland-, Rottumeroog- en Schiermonnikooglaan. De tunnel onder de Westerval ter hoogte van de Marsteden is al beschilderd.

Tot 14 maart kunnen ideeën voor de tunnels onder de A35 worden aangedragen. Een jury buigt zich daarover en in mei wordt duidelijk welke ontwerpen worden gekozen. Als we het toch over opleuken van tunnels hebben, mag wat mij betreft ook gekeken worden naar de Prinsessetunnel. Langzamerhand hebben alle tegeltjes losgelaten en ziet het er niet uit. Ook van deze tunnel is vast iets moois te maken!