Door op 10 januari 2014

Enschede goed voorbereid op partijcongres

Op woensdag 8 januari hebben we het landelijk PvdA partijcongres voorbereid, dat op 15 en 16 februari in Breda wordt gehouden. Dit congres staat vooral in het teken van de Europese verkiezingen op 22 mei. Zo worden het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst besproken. Verder staan op de agenda statutenwijzigingen, de verkiezing van een gedeeltelijk nieuw partijbestuur en bespreking van het rapport van de Commissie Melkert over de uitweg uit de crisis.

Verscheidene leden, ook uit Hengelo, waren naar café Extrablatt gekomen en we hebben uitgebreid de stukken besproken, met name het ontwerp verkiezingsprogramma. Het is een gedegen stuk, maar er waren nog wel vragen. Zoals bij het hoofdstuk bestrijden jeugdwerkloosheid. Hoe staan de plannen die daarin zijn opgenomen in verhouding tot het plan van Jetta Kleinsma? En hoe wordt de besteding gecontroleerd van de 6 miljard euro die wordt bijgedragen in het Europese Jeugdwerkgarantieplan? Over het vrij verkeer van personen en het gezamenlijk asielbeleid zullen we opmerken dat voor vragen over complexe situaties rondom grensarbeiders contact wordt opgenomen met de grensgemeenten.

Samen met Hengelo hebben we een amendement ingediend om aan de zin in het programma dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen in elke lidstaat wordt verminderd met 2% per jaar, het woord ‘minimaal’ toe te voegen.

We geven steun aan twee amendementen van Utrecht. Het ene gaat erom dat we geen defensiematerieel verkopen aan totalitaire en corrupte regimes. In die zin staat nu nog het woordje ‘overtollig’, maar dat moet eruit. Je verkoopt aan zulke regimes überhaupt geen defensiespullen, overtollig of niet. Het andere beoogt de lonen van mannen en vrouwen gelijk te trekken.

We hebben ons goed ingelezen en voorbereid. In Breda praten we vast weer een woordje mee. Meer weten over het congres?

Op stukken partijcongres PvdA 15/16-02-2014 kunt u alles lezen.