Door op 14 maart 2014

Eerst meer duidelijkheid over gevolgen komst Hornbach

In Enschede zijn veel werkzoekenden, maar te weinig arbeidsplaatsen. De gemeente kan zelf geen arbeidsplaatsen creëren, dat doen ondernemers. Daarom staan wij als PvdA in beginsel positief tegenover de komst van een internationaal en groot ondernemer als Hornbach. Enschede kan de 150 directe arbeidsplaatsen goed gebruiken. Maar we willen eerst op enkele punten meer duidelijkheid.

Als gemeenteraad hebben wij vaker het college gevraagd om ons vroegtijdig bij grote of maatschappelijk belangrijke projecten te betrekken, zodat wij niet met voldongen feiten worden geconfronteerd en niets anders kunnen (anders gaat het geld kosten) dan ermee instemmen. Het college heeft dat gedaan bij de plannen rond de realisatie van de moskee en nu ook bij de mogelijke komst van Hornbach naar Zuiderval. Als raadsleden kunnen we daardoor vroegtijdig de grenzen aangeven waarbinnen het college moet opereren bij de verdere onderhandelingen.

Dat hebben wij gedaan in zowel de stadsdeelcommissie Oost als op maandag 10 maart in de gemeenteraad. De gesprekken met Hornbach voortzetten en onderzoeken verder uitwerken – daar is met goedkeuring van het voorstel Hornbach/Zuiderval door de gemeenteraad toe besloten. Niets meer dan dat. Wij begrepen daarom de oproep van een aantal andere fracties niet om hiermee te wachten totdat de nieuwe raad is gekozen.

Namens de PvdA heb ik ingebracht dat voor onze fractie het resultaat op een viertal punten bepalend zal zijn voor het al of niet instemmen met de komst van Hornbach naar deze plek:

  • Ten eerste een goede en veilige ontsluiting van het terrein voor zowel (vracht)auto’s als fietsers en een acceptabele toename van verkeer in het gebied eromheen. Er komt een breed verkeersonderzoek, waarin o.a. de effecten worden bekeken van de extra verkeersbewegingen die de moskee, Hornbach, de nieuwbouw van ziekenhuis MST en de nieuwe zuidelijke inrit van de parkeergarage Van Heekplein opleveren voor het gebied tussen de Zuiderval/Kuipersdijk en de Haaksbergenstraat.
  • Een tweede punt vormen de inhoudelijke afspraken rond de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uit beantwoording van de technische vragen blijkt dat Hornbach bereid is om minimaal 5% van de in totaal 150 arbeidsplaatsen te reserveren voor deze speciale doelgroep.
  • Derde punt is de verkoop van branchevreemde goederen. Hornbach heeft meerdere keren aangegeven het assortiment te beperken tot doe-het-zelf, tuin, dieren- dierenbenodigdheden, wonen (sanitair, keukens, elektra etc.) en grove bouw- en tuinmaterialen.
  • Laatste punt is dat we duidelijkheid willen over een minimaal kostenneutrale realisatie.

In juni zal er meer duidelijkheid zijn. De nieuwe gemeenteraad zal dan bepalen of het licht al of niet op groen kan.