Diftar, op weg naar nog minder restafval

Door André Boersma op 25 december 2019

Gft en Gfe nu ook voor de bewoners van appartementen. Jammer, dat nu de stortkokers buiten gebruik raken. Alles voor minder afval en meer scheiden, op weg naar 50kg restafval. Het gaat niet zonder horten of stoten. De knop van mensen moet nog echt om, jaarlijks ruimt Twente Milieu voor 385000€ aan bijplaatsingen op. Wie betaalt dat? Dat betalen de inwoners van de stad en dat betekent dat niet de vervuiler betaalt, maar iedereen. Het gratis storten is opgehoogd van 0 naar 75 kg en Enschede Anders stelt voor om dit verder te verhogen. Dat gaat de inwoners van Enschede meer kosten. Voor een verhoging naar 150 kg is dat 5€ per persoon extra, de PvdA wil dat niet. Door de GFE voor flats en appartementen in te voeren gaan de kosten op termijn al met 3,37€ omhoog. Tot nu toe stond er in de voorstellen nog niets over omgekeerd inzamelen maar dat duurt niet lang meer, verwachten we.

Vanaf 2020 krijgen de bewoners een keuzevoorstel voor inzameling van verpakkingsafval . Vanaf dat moment kan men kiezen voor een extra oranje OTTO of zelf het afval wegbrengen. Dat is niet echt een keuze maar een tweedeling. Wegbrengen prima, maar hoe dan? De gratis plastic zakken verdwijnen, en we verwachten dat deze straks niet meer in de supermarkten te krijgen zijn. Ik denk dat ondernemers niet zitten te wachten het assortiment uit te breiden met zakken voor plastic afval, men noemt dat dure winkeldochters. Toch komt de keuze er aan!

De voorgestelde oplossing is een voucher.  Maak je de keus om je verpakkingsafval zelf weg te brengen, dan kun je een X aantal vouchers ophalen bij de Gemeente. Een andere oplossing is na-scheiden van afval, maar de markt is daar nog niet klaar voor en het brengt extra kosten met zich mee. Wellicht wordt dit in de toekomst nog een goede optie.

Iets anders, en wel in het voordeel van de inwoners, is de Ja-Ja sticker. Door de invoering hiervan kan men kiezen voor het ontvangen van alle, of geen reclame, met als gevolg minder papier-afval. Dit is  een tegenvaller voor de verenigingen die vervolgens minder oud-papier ophalen en daardoor minder inkomsten ontvangen. Misschien moet de gemeente de ophaal prijs iets verhogen ter compensatie.

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma

Waar ben je naar op zoek?