Degradatie FC Twente: financiële gevolgen?

Door Arjan Kampman op 17 mei 2018

Op 2 mei 2010 werd FC Twente kampioen van Nederland. Elke Tukker heeft die memorabele dag nog vers op het netvlies staan. Nu, acht jaar later, volgt een sportief dieptepunt: degradatie naar de eerste divisie. Geen wedstrijden meer tegen pakweg Ajax, Feyenoord en FC Utrecht, maar wachten wedstrijden tegen Telstar, Den Bosch en MVV. Maar welke financiële consequenties heeft dit? En voor de gemeente?

Gemeentelijke garantstelling

Begin 2017 is de gemeenteraad akkoord gegaan met een garantstelling voor FC Twente. De reeds verstrekte lening van 17 miljoen euro werd verlengd en er volgde een garantstelling van 8,4 miljoen euro daarbij. Die garantstelling was nodig om de torenhoge schulden weer onder controle te krijgen. De last van rente en terugbetaling was zo hoog opgelopen, dat het voor de club bijna niet meer te dragen was. En dat zou ook gevolgen hebben voor het terugbetalen van de lening die reeds uitstond.

Zaakjes op orde

Bij de garantstelling hoorde nog een andere voorwaarde: de club organisatorisch weer op de rit. FC Twente had er een potje van gemaakt in de jaren na het kampioenschap. In eerste instantie in de strijd om aansluiting bij de top van Nederland te behouden, later werden rare fratsen uitgehaald om het ene gat met het andere te vullen, kort gezegd.

De bestuursstructuur en cultuur moest dus om, en er moest een frisse wind gaan waaien. Dat is op zich gebeurd, maar waar het nog aan ontbrak, was een stevig beleid op sportief gebied. Dat viel in eerste instantie niet zo op door goede resultaten, onder andere door succesvolle huurspelers en aantal slimme aankopen, maar afgelopen seizoen bleek het fundament te broos. Twee trainers werden geslachtofferd, FC Twente speelde niet goed en belandde op de laatste plek in de eredivisie.

Overleven

Voor FC Twente is het de komende tijd zaak van overleven. Maar ook breekt een periode van serieus bouwen aan de toekomst aan. Bij het verstrekken van de lening en garantstelling hebben we kritisch gekeken naar het scenario degradatie. Kan FC Twente dat financieel wel aan? De inkomsten worden immers flink minder en alle uitgaven zijn niet in één keer op hetzelfde peil. De cijfers, extern getoetst, lieten zien dat ook een degradatie voor FC Twente te overleven is.

Wel is degradatie financieel ingrijpend. Zo moet er flink worden gesneden in alle uitgaven, inclusief dat voor het personeel. Er zullen waarschijnlijk ontslagen vallen bij de medewerkers op het stadion en het trainingscomplex, en dat is een persoonlijk drama voor al die zich de afgelopen jaren met hart en ziel voor de club hebben ingezet. We leven zeker met hun mee.

Zaakjes op orde, deel 2

Zoals gezegd: van belang is de zaken weer op orde krijgen. Het is zowel sportief als financieel van belang zo gauw mogelijk weer te promoveren om te zorgen dat de inkomsten toenemen en kosten weer gedekt kunnen worden. Gelukkig blijkt al wel dat FC Twente daarbij kan rekenen op vele trouwe supporters die hun seizoenskaart reeds verlengd hebben.

Maar ook moet er weer een elftal komen te staan dat kan presteren. En dat is een zware en ingewikkelde taak. Het vraagt om een stevige visie, de juiste mensen en hard werken. Dat is de grootste opgave voor de komende zomer.

Gemeentelijke financiën

Als FC Twente, en zo ziet het er naar uit, de degradatie financieel kan dragen, is er niet direct een financieel probleem voor de gemeente. Wel is het feitelijke risico dat het misgaat iets groter geworden, en dat zou kunnen betekenen dat je ook extra geld reserveert om dat te kunnen opvangen. Dat is een politieke discussie die ongetwijfeld in de komende periode nog wel gevoerd zal worden.

Arjan Kampman

Arjan Kampman

Arjan Kampman, 55 jaar, geboren en getogen in Enschede. Om precies te zijn de wijk Twekkelerveld. Meer dan 25 jaar getrouwd met Maurizia. Samen hebben we twee zonen, Mauro (24) en Fabio (21). Verbonden Als rasechte Enschedeër voel ik mij enorm verbonden met de stad en al haar vraagstukken. Ik heb mezelf mogen ontwikkelen en

Meer over Arjan Kampman