De Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 27 september 2019

Een aanpak die echt goed moet zijn, voor iedereen in deze mooie stad. Waar onze sociaal democratische waarden duidelijk in naar voren komen. Nu kunnen we er invloed op uitoefenen, de eerste stappen zijn gezet.

 Mooie hulp van de leden

Onlangs zaten leden, fractieleden en de wethouder om tafel om de Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak (EAA) te bespreken. Ik kreeg mooie bijdragen, zoals van de heer Egbert Tates, waarin hij een reflectie geeft op de EAA, vanuit de visie van Lodewijk Asscher uit zijn boek ‘Opstaan in het Lloyd Hotel’. Klik hier voor de bijdrage van de heer Egbert Tates.

Dank voor jullie inzet en tijd, mensen!

Inleiding

Er is een afname van de werkeloosheid. In Enschede zijn anno 2019 zelfs meer banen dan potentiele werknemers. De economie is zo hard gegroeid dat werkgevers uit steeds meer sectoren moeilijk aan personeel komen. Tegelijkertijd lukt het niet iedereen om aan het werk te komen. Er is een mismatch tussen een groot deel van de werkzoekenden en de beschikbare vacatures. Zo is de vraag naar laag- en hoogopgeleiden groot, terwijl het middenveld niet meer aan de bak komt.

Korte samenvatting beleidskader EAA

Gezien de verschillende trends en politieke ontwikkelingen en de helaas beperkte middelen voor een steeds complexere opgave, zijn we tot de volgende speerpunten gekomen:

  1. We richten ons op het ondersteunen van inwoners die door allerlei omstandigheden op dit moment niet kunnen werken, door in te zetten op participeren en weer meedoen in de samenleving. We willen onze inwoners stappen laten zetten in de keten van dagbesteding naar betaald werken, door mensen integrale ondersteuning te bieden.
  2. We ondersteunen inwoners om aan het werk te komen door samen met werkgevers de juiste randvoorwaarden te bieden, werknemers te ondersteunen in hun ontwikkeling en de route naar werk zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen en de barrières om aan het werk te gaan zoveel mogelijk weg te nemen.
  3. We helpen ook de inwoners die al aan het werk zijn. Dat doen we door de randvoorwaarden te creëren die nodig zijn om te blijven leren en zo ook aan het werk te blijven in de toekomst.

In uitvoeringsprogramma’s wordt iedere keer uiteen gezet hoe zaken worden opgepakt. Klik hier voor het uitvoeringsprogramma 2019.

Onze accenten

In grote lijnen zijn we het eens met de aanpak zoals die nu gepresenteerd is. We zijn tevreden over de input die allerlei organisaties, raadsleden, werkgevers, werkzoekenden, ervaringsdeskundigen en cliëntenraden hebben kunnen geven. Zo bouwen we aan een aanpak die de wensen en ideeën van velen weergeeft. Onze belangrijkste aandachtspunten zijn:

  1. Kansen vergroten

De kansen voor alle Enschedeërs om mee te kunnen doen moeten worden vergroot. Wij moeten ons meer inzetten voor vast werk, goed werkgeverschap, scholing, het behouden van talent in de regio, zorgdragen voor een goede warme samenwerking tussen inwoner en gemeente. Daarnaast is het van belang dat we wijkgericht werken, vanuit de leef- en denkwereld van mensen in plaats van systemen en regels. Dit laatste geldt met name voor de mensen die al meer dan 5 jaar op een bijstandsuitkering zijn aangewezen.

  1. Vertrouwen en belonen

“De meeste mensen deugen”, dat wil zeggen, als overheid werken we vanuit vertrouwen en belonen en stellen we de vraag ‘wat zou u willen?’ in plaats van straffen en verplichten. Een voorbeeld hiervan is het bijwonen van de ‘Doen Beurs’. Dit is een verplichting voor mensen met een bijstandsuitkering en het niet bijwonen ervan kan financiële gevolgen hebben. Voor de PvdA is het van belang dat de Doen Beurs voor sommige inwoners geen verplichting meer is, simpelweg omdat men al een dagbesteding heeft of vrijwilligerswerk doet en dus ook al in contact is met de gemeente. De oproep om verplicht te komen levert dan zoveel onnodige stress en onrust op.

  1. Parallelle arbeidsmarkt

De cliëntenraad Werk en Inkomen heeft een mooie bijdrage geleverd en een aantal zaken hebben wij dankbaar overgenomen. De parallelle arbeidsmarkt is er één van. In een parallelle arbeidsmarkt gaat het over werken met een maatschappelijke waarde. De uitkering die iemand krijgt, wordt dan een loon genoemd. Dit kan gelden voor een grote groep mensen die geen regulier werk kan verwerven, maar wel maatschappelijk betrokken is. We hebben de wethouder gevraagd of we dit idee, het creëren van werkgelegenheid zonder de angst om in de financiële problemen te komen, kunnen gaan toepassen op verschillende plekken in de stad, waar hier al een begin mee is gemaakt.

  1. Maatwerk en aandacht

Tevens hebben we nog eens benadrukt dat oprechte aandacht en het inzetten van maatwerk, van mens tot mens, alles mooier maakt. De moties ‘Flexibele bijstand’ en de motie ‘Uitkering grotendeels in natura’ die wij bij de Zomernota hebben ingediend riepen daar ook toe op. (zie de bijdrage van onze fractievoorzitter https://enschede.pvda.nl/nieuws/zomernota-2019/) Wij hebben de wethouder gevraagd naar de uitvoering van deze moties.

  1. Ruimte voor professional in uitvoering

We zijn blij met de pilot die is gestart in Noord. Daar werken verschillende disciplines samen, dichtbij de inwoners. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de professional in de uitvoering. Wij zien dit als een start in een cultuuromslag, manier van werken die nodig is. Is dit ook de opmaat naar één consulent die met aandacht en vertrouwen een werkzoekende met multi-problematiek verder helpt?

Slotsom

Wij zouden graag willen dat binnen afzienbare tijd meer mensen meedoen op hun manier. In de Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak die er nu ligt, zien wij daar een mooie aanzet toe. Daar hebben wij vertrouwen in. Graag dagen wij onze wethouder uit met durf en lef te kiezen voor de toekomst en slim te zijn met het beperkte geld dat hij tot zijn beschikking heeft.

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra