Corona wat kan een raadslid dan nog?

Door André Boersma op 18 januari 2021

Een raadslid moet tijdens Corona omgaan met de regels maar het werk gaat door. Zo was ik al samen met meerdere raadsleden bezich geweest om voor Patmos een wijkgebouw te vinden. Het geluk voor ons was dat de huidige huurder uit de Boei zou vertrekken, maar het college zag daar nog geen heil in, want ook zij moesten het huidige stadsdeel kantoor verlaten om te kunnen verkopen.

Voor ons raadsleden was het duidelijk alles onder een dak. Dat betekend dat ook SVEN een ruimte krijgt, wijkraad en gemeente met al haar onderdelen terecht zou kunnen in het oude Badhuis van Patmos. En ja het heeft ivm Corona iets langer geduurd maar het is een mooi resultaat de kogel door is door de denkbeeldige kerk, de gemeente is eruit de Boei gaat door als wijkcentrum

De stadsbeek Stadsveld vordert gestaag. Overijssel en van het Rijk komen met een bijdrage van 1,2 miljoen euro voor aanpak van de wateroverlast in deze en in andere wijken. De maatregel als een stadsbeek moet breed gedragen worden in de wijk. Er is dan ook veel over gecommuniceerd. Dat is gebeurd in een speciale en brede aanpak voor en door de wijk Stadsveld. Daarom was ik verbaasd dat er over het gebruik van stabelizer op de hoeken en andere delen van het trottoir aan de BW ter Kuilestraat bij bewoners onduidelijkheid bestaat. De trottoirs zijn daar niet betegeld, maar voorzien van een soort granulaat. Het gebruik hiervan kwam voor hen als een onaangename verrassing. Bewoners vragen zich af of stilgestaan is bij het aanzicht en onderhoudsgemak van deze stukken trottoir en het gebruiksgemak ervan, m.n. voor ouderen en mensen die minder goed ter been zijn of gebruik maken van rollator, rolstoel of scootmobiel. Dit was voor mij reden om dit onderwerp via de rondvraag aan te kaarten in de stadsdeelcommissie West op 21 januari. Ik heb gevraagd waarom gekozen is voor stabelizer, wat de meerwaarde ervan is, waarom niet (gedeeltelijk) is betegeld en waarom dit niet met de bewoners is overlegd.

Volgens de wethouder is voor het gebruik van stabelizer gekozen omdat dit weliswaar hard wordt, maar toch waterdoorlatend blijft wat goed is voor de daar nog te planten bomen. Bovendien liggen er geen stoeptegels die door de boomwortels opgedrukt worden. Dat scheelt in de toekomst onderhoud. Volgens deskundigen levert de stabelizer geen problemen op voor mensen die minder goed ter been zijn. Met de gehandicaptenraad is echter geen overleg geweest. Volgens de wethouder is er wel overleg geweest met bewoners in een bijeenkomst bij de start van de werkzaamheden. Daarbij waren echter niet veel bewoners aanwezig. De huidige wijkraad, die nog vrij nieuw is, is hierover niet bijgepraat.

Ik was niet erg tevreden met de antwoorden, maar vooralsnog zal de stabelizer blijven liggen. De wethouder heeft toegezegd dat als er veel klachten komen, hij zal kijken hoe die dan alsnog op te lossen. Ik zal deze zaak volgen en als nodig een vervolg geven aan mijn vragen. Dat zou eventueel kunnen via een klachtenonderzoek of enquête.

Door Corona valt alles stil maar dit verhaal gaat door

De Stadsbeek is nu aangelegd tot de kruising Elferinksweg- BW ter Kuilestraat. Na de zomer begint de aanleg van het gedeelte langs de Elferinksweg. Veel bewoners zijn positief over de beek. Het is een welkome en nuttige voorziening. De wijk wordt er aantrekkelijker en groener van, en de beek zorgt voor afvoer van overtollig (grond)water.

Toch zijn er ook klachten. Met name de gekozen halfverharding in de trottoirs aan de BW ter Kuilestraat zorgt voor overlast. De korrels blijven niet op de plek liggen. Ze spoelen weg, ze gaan aan de schoenen mee het huis in en aan fiets- en autobanden mee op straat. Het ziet er niet uit en het is erg onpraktisch. Ik heb deze klachten in het voorjaar aan de orde gesteld in de stadsdeelcommissie West.

Er is inmiddels contact geweest tussen bewoners en de gemeente. Afgesproken is dat de gemeente naar alternatieven kijkt. Eventueel zouden alsnog de tegeltrottoirs gedeeltelijk doorgetrokken kunnen worden. Dan hoeven mensen niet meer door de halfverharding te lopen. Rond de bomen wil de gemeente wel halfverharding houden, omdat die goed waterdoorlatend is. Maar dan moet die een betere kwaliteit hebben. Er is inmiddels gekeken naar een ander type halfverharding. Het heeft een vergelijkbare uitstraling, is goed waterdoorlatend, maar wordt veel sneller hard (al na een dag) en laat dan ook nog maar nauwelijks iets los. Dat zou voor de bewoners heel wat schelen.

De gemeente wil dit andere type gaan toepassen in de Elferinksweg. Als er een eerste stuk is aangelegd aan de Elferinksweg, zal met de bewoners van de BW ter Kuilestraat  worden gekeken wat die ervan vinden.  Als dat beter voldoet (ook wat de bewoners betreft), zal het in hun straat ook worden aangebracht.

Een andere klacht gaat over rommel in en rond de beek. Sommige mensen zien die schijnbaar als een afvalputje. De gemeente maakt regelmatig schoon, maar het is ook aan de mensen in de wijk om erop te letten dat de beek niet vervuilt. Op naar een happy end 

Tijds uw en mijn vakantie gaat Corona door ook het leven 

Zo heb ik vragen gesteld over het probleem dat Nouryon nog steeds onder toezicht staat van de minister. Dit loopt via de raad en is blijvend aandachtspunt. Ook viel er een vrachtwagen op de afrit van Aukevleerstraat u kunt zelf wel invullen met wat voor effect dat heeft op de omgeving. Het asfalt was beschadigd de diesel liep in de berm maar ook in het afvoerputje die uitmond in een sloot. Na wat heen en weer gemaild te hebben en telefoontjes is nu alles schoon. 

Als je gaat verbouwen of nieuwbouw pleegt moet je rekening houden met nieuwe milieuregels PFAS regels, dit betekend dat je niet zomaar alle overgebleven grond mag afvoeren. Door de nieuwbouw van een nieuwsbedrijfspand werd deze PFAS grond opgeslagen in afwachting tot afvoer op eigen terrein afgedekt en beschermd tegen weer en wind, maar dit was toch niet voldoende. Zo heb ik ook  daar vragen over gesteld met als antwoord dat hier niet de juiste vergunning was aangevraagd en moet de berg zand nu weg en de omgeving gereinigd worden

En zo gaat alles door ook tijdens Corona 

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma