Bezuinigingen 2018: tekort accepteren

5 juni 2018

Voor 2018 koerst de Gemeente Enschede af op een tekort van zo’n 12 miljoen euro. Het is het gevolg van tegenvallers op verschillende terreinen. Deze week lag in de stedelijke commissie een pakket aan maatregelen voor om dat tekort zo veel mogelijk terug te dringen. De PvdA is kritisch op een aantal maatregelen. Dan liever iets meer bijpassen uit de algemene reserve.

Na vele jaren veel bezuinigen moeten doorvoeren is het vet wel van de botten af bij de gemeente Enschede. Veel bewegingsruimte om tegenvallers op te vangen is er niet. We kunnen nog wel wat, meer de flexibiliteit neemt  af. En dan is het oplossen van een mogelijk tekort van 12 miljoen bijna niet te doen.

Ambtenaren zijn de afgelopen maanden druk op zoek gegaan naar allerlei mogelijkheden om het tekort terug te dringen. Sommige maatregelen hebben weinig impact op de stad, anderen wat meer. Het totaal van de 80 maatregelen die de ambtenaren konden vinden is zo’n 6,3 miljoen euro. Niet voldoende om het hele gat te dichten.

Onacceptabele maatregelen

Een aantal van de maatregelen die in het pakket zijn opgenomen zijn wat ons betreft niet bespreekbaar. Daaronder al alle voorstellen die door de ambtenaren als ‘grote impact’ zijn aangeduid. Dat zijn bezuinigingen waar inwoners veel van merken, maar die ook effecten hebben op verdere jaren.

Daarnaast zijn er een aantal maatregelen waarvan is gesteld dat de impact ‘middelhoog’ is, maar die voor ons ook te ver gaan. Het bezuinigen op wijkaccommodaties bijvoorbeeld, maar ook het beperken van het budget van de stadsdelen om initiatieven van inwoners te ondersteunen. Wat ons betreft wordt er ook niet bezuinigd op de controle van de leerplicht, omdat vroegtijdig signaleren van schooluitval belangrijk is om te voorkomen dat jongeren verder in problemen raken. Hetzelfde geldt voor preventief beleid rond jongeren. Wat ons betreft mag daar de rekening niet terecht komen.

Alle maatregelen die we niet acceptabel vinden zullen we aanstaande maandag middels een amendement (aanpassing van het raadsvoorstel) proberen te wijzigen. Hopelijk met voldoende steun van andere partijen.

Tekort accepteren

Niet alle maatregelen accepteren betekent ook dat we minder van het tekort zullen oplossen. Als PvdA vinden we dat we moeten accepteren dat we in 2018 niet het gehele tekort kunnen oplossen. En dat betekent dus dat we aan het einde van het jaar het gat moeten ‘opvullen’ uit de algemene reserve. Of kritisch kijken naar welke andere potjes (reserves) er nog zijn waarvan we vinden dat we ze daarvoor kunnen inzetten.

 

 

Waar ben je naar op zoek?