Bestrijding eikenprocessierups van start.

Door André Boersma op 15 maart 2020

Eerder schreef ik al over de noodzaak om tijdig te beginnen met de bestrijding van de eikenprocessierups. De PvdA pleitte ervoor om al vroeg in het jaar met de aanpak te starten, om in de zomer veel overlast en gezondheidsproblemen te voorkomen. En dat gaat nu gebeuren.
Binnenkort begint de gemeente met bestrijding. Dit moet al snel vanwege de zachte winter en de vroege lente. De bestrijding gebeurt op biologische basis, door middel van minuscule larfjes. Deze worden met hoge druk de bomen in geblazen. Dit kan alleen in de donkere uren. Het zal voor omwonenden hoorbaar zijn. De bestrijding vindt plaats van half maart tot medio april.

Deze methode is niet overal mogelijk. Waar zich bijvoorbeeld vlinderkolonies bevinden, moet men voorzichtig zijn, omdat de larfjes ook de vlinderrupsen opeten. Op  die plekken zal met een rupsenzuiger worden gewerkt. Dit is onder meer het geval aan de Citroenvlinder, de Avondroodvlinder en de Atlasvlinder. Daar staan veel eikenbomen. Men moet er rekening mee houden dat pas vanaf 1 april kan worden begonnen met het wegzuigen van de eikenprocessierups. Mogelijk kan daar nog wel enige overlast worden ondervonden. We zijn blij dat nu werk gemaakt wordt van een tijdige aanpak. Als alles goed gaat, zal er komende zomer aanzienlijk minder sprake zijn van overlast door de eikenprocessierups.

André Boersma

André Boersma

Ik ben Andre Boersma, geboren en getogen in Enschede. Ik ben 67 jaar oud, gehuwd en heb twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vond dat de PvdA haar rode gezicht wel wat meer mocht tonen. En daar ga ik nog steeds voor. In mijn Enschede kan iedereen veilig

Meer over André Boersma

Waar ben je naar op zoek?