Door op 14 februari 2014

Bestemmingsplan Noord West regelt groot deel buitengebied

Het bestemmingsplan Noord West beslaat het hele buitengebied vanaf de Haaksbergerstraat, de gemeentegrens in het westen en noorden, tot de Lossersestraat. Dit bestemmingsplan regelt de ruimtelijke ontwikkeling in dit gebied. Na de tervisielegging van dit plan, in juli 2013, werden maar liefst 91 zienswijzen ingediend.

Die gingen over allerlei zaken, van zomerhuisjes tot boerenerven die door de aan te leggen rijksweg N18 worden doorsneden. Tijdens de eerste extra zitting op 9 december 2013 waren nog 19 insprekers over, maar die hadden ieder wel een duidelijke boodschap. Zo was er steakhouse de Lutscher Alm aan de Lossersestraat met op het erf een dienstwoning die een gewone woonbestemming zou krijgen, een bouwbedrijf in Boekelo dat uit wil breiden en de verplaatsing van een theehuisje. Ook van deze zienswijzen werd het merendeel naar tevredenheid van de insprekers opgelost. Op dinsdag 11 februari werd het bestemmingsplan besproken in een gecombineerde vergadering van de stadsdeelcommissie West en Noord.

Voor enkele zaken is nog geen oplossing gevonden. Verantwoordelijk wethouder Hans van Agteren heeft toegezegd hier nog voor de behandeling in de gemeenteraad op 10 maart naar te kijken. Eén van deze zienswijzen betreft de Lonneker Molen. Fractiegenoot George Hanna schreef hier al een nieuwsbericht over. De vrees bestaat dat de bestaande activiteiten in gedrang komen door nieuwe ontwikkelingen, die op grond van het nieuwe bestemmingsplan mogelijk worden. De wethouder heeft toegezegd de ontwikkelingen rond de molen in de gaten te houden, ook omdat provinciale gelden voor de molen in het geding zijn. Onderwerpen als Lutscher Alm en de ontwikkeling van een nieuw landgoed nabij de N18 behoeven nog enige aanpassingen.

Een blok aan het been blijft het ZALO terrein aan de Oude Deventerweg (de voormalige houtzagerij). Volgens de wethouder zou het 4 ton kosten als huidige bestemming bedrijfsterrein veranderd wordt in bos. Geen van de partijen ziet hier heil in. Je moet op deze plek in het buitengebied echter geen bedrijfsterrein meer willen. Daar zullen we het dus nog over moeten hebben.

Er was op het laatste moment nog een verzoek gekomen voor een nutsvoorziening ten behoeve van AKZO: een zogeheten Boosterpompstation waar water uit het Twentekanaal op druk wordt gebracht om zout op te lossen in de zoutcavernes. Het eerste ontwerp van de architect kreeg geen goedkeuring van de welstandscommissie. AKZO kwam toen met een ander ontwerp dat wel goedkeuring kreeg. Ik vind omvang en vormgeving van het gebouw niet passen in de groene omgeving en heb geprobeerd hier iets aan te veranderen. Helaas zonder succes, smaken verschillen. Op 10 maart zullen we weten of vanuit de gemeenteraad nog aanpassingen worden gevraagd.